Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce nu este evacuat gunoiul din Capitală: Ce spun autoritățile municipale

© Sputnik / Miroslav RotariTomberon de gunoi
Tomberon de gunoi - Sputnik Moldova
Abonare
A dorit sau nu cineva să demonstreze că Dorin Chirtoacă este de neînlocuit la cârma municipiului Chișinău? Dacă da - cu ce preț și cine va plăti?

CHIȘINĂU, 5 iun — Sputnik. Orașul s-a confruntat pe parcursul ultimelor zile cu o problemă mai puțin obișnuită și extrem de gravăm, mai ales în condiție de vreme aproape caniculară. Mai multă lume a opinat că ar fi vorba de o acțiune deliberată, pentru a arăta cât de prost merg lucrurile în Capitală fără Dorin Chirtoacă.

Tomberoanele pline ochi cu resturi menajere și gunoiul împrăștiat în jurul acestora de mai multe zile a îngrijorat Guvernul, iar premierul Filip a convocat duminică o şedinţă operativă cu participarea factorilor de decizie pentru identificarea soluțiilor de evacuare a deşeurilor din Chișinău.

Gunoi - Sputnik Moldova
Societate
(FOTO) Dezastru în Capitală: Ion Ceban îl acuză pe liberalul Mihai Ghimpu

Potrivit viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu, situaţia dificilă s-a iscat acum câteva zile, după ce zeci de locuitori ai comunei Bubuieci au blocat accesul camioanelor Regiei „Autosalubritate" spre groapa de gunoi din localitate. În luna martie curent, locuitorii din Bubuieci au primit asigurări din partea autorităţilor locale că în timp de 45 de zile acestea vor găsi un alt loc pentru evacuarea deşeurilor, dar promisiunea nu a fost respectată.

Premierul a accentuat că fiecare autoritate trebuie să-şi asume responsabilităţile şi să le îndeplinească:

„Oamenii protestează pentru că au fost dezamăgiţi. De ce s-au făcut promisiuni, dacă acestea nu pot fi realizate. Autorităţile trebuiau să vină cu propuneri raţionale, viabile, cu termene clare, care să fie respectate".

Prim-ministrul Pavel Filip dispus crearea unui grup de lucru care să analizeze minuțios situaţia creată şi să vină cât mai curând posibil cu propuneri raţionale, cu soluţii concrete şi condiţii în care acestea pot fi realizate în timp util.

Grupul de lucru include reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Chişinău, ai Primăriei s. Bubuieci, ai Î.M. Regia „Autosalubritate", dar şi ai autorităţilor publice centrale: reprezentanţi ai Cancelariei de Stat, ai Ministerului Mediului, ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, ai Ministerului Economiei şi ai Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată, Premierul a dispus revizuirea Strategiei Naționale de Gestionare a Deșeurilor pentru anii 2013-2027 şi a Planului de implementare a acesteia.

„Avem nevoie de elaborarea unei viziuni clare asupra managementului deşeurilor în Republica Moldova, dar şi asupra acţiunilor care au fost sau se impun a fi întreprinse în perioada imediat următoare".

Мусор - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Lângă Chișinău va fi amplasată o groapă de gunoi ce se va întinde pe 7 hectare

Consilierul municipal Ion Ceban l-a acuzat anterior pe liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, că ar fi ordonat boicotarea activității întreprinderilor municipale din Capitală.

"Trebuie trași la răspundere. Când am spus că Ghimpu a solicitat boicotarea activității întreprinderilor municipale, mulți au ironizat. Poftim dovada acestui fapt. Eu cred că oamenii trebuie dați afara și trași la răspundere pentru neglijență în serviciu", a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Situația în Capitală a ajuns critică în zilele de odihnă, când orașul a ajuns practic invadat de gunoaie. Lucrurile s-au agravat și din cauza temperaturilor extrem de ridicate, astfel că deșeuri menajere au început să emane miasme insuportabile.

© Sputnik / Елена КомоловаResturi menajere în Capitală
Мусор в Кишиневе - Sputnik Moldova
Resturi menajere în Capitală

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0