Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Grav: Declaraţie de război împotriva Guvernului de la Budapesta

© REUTERS / Laszlo BaloghHungarian Prime Minister Viktor Orban arrives to a vote on a bill tightening regulations on foreign universities operating in Hungary.
Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives to a vote on a bill tightening regulations on foreign universities operating in Hungary. - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cel mai controversat personaj de pe scena politică internaţională a lansat o adevărată declarație de război împotriva lui Viktor Orban, partidul de guvernământ FIDESZ îşi strânge rândurile

CHIŞINĂU, 2 iun — Sputnik. Controversatul miliardar George Soros a cerut joi poporului ungar și Uniunii Europene "să reziste împotriva premierului Viktor Orban". Prezent la Bruxelles, Soros l-a acuzat pe premierul Orban de la tribuna Forumului Economic European că "a transformat Ungaria într-un stat mafiot".

Atacul lui Soros survine pe fondul intenției lui Orban de a modifica legislația maghiară astfel încât să controleze finanțările externe ale unor ONG și ale altor instituții. Acest fapt pune în pericol existența celei mai importante investiții universitare a lui Soros, Universitatea Central Europeană (CEU), dar și funcționarea Fundației pentru O Societate Deschisă.

George Soros - Sputnik Moldova
George Soros primeşte o nouă lovitură în Europa

''Am toată admirația pentru modul curajos în care poporul ungar a rezistat în fața dezamăgirii și corupției statului mafiot creat de Orban'', a declarat Soros referindu-se la demonstrațiile de la Budapesta împotriva guvernului și pentru CEU, transmite agenția maghiară MTI.

Pentru a apăra societățile deschise, nu este suficient statul de drept, a declarat în acest sens Soros — "trebuie să și lupți pentru ceea ce crezi"..

"Orban s-a autoproclamat apărătorul suveranității ungare", a spus Soros, pe care Orban îl acuză că se amestecă în politica statului prin Fundația Societatea Deschisă și alte ONG-uri.

În replică, Tamas Deutsch, parlamentar FIDESZ, a calificat discursul lui Soros drept "o declarație directă de război împotriva unui guvern ales democratic". Guvernul este gata să riposteze, a declarat Deutsch, care "va cere Comisiei Europene să publice discuția care a avut loc între Soros și comisarul european însărcinat cu politica privind migrația", transmite Agerpres.

"Afirmațiile lui Soros sunt injuste față de Ungaria și distorsionează grav adevărul", a declarat șeful de cabinet al lui Viktor Orban, Janos Lazar.

"Nu autoritățile de la Budapesta au încălcat legile Ungariei în ultimii ani, ci organizațiile finanțate de Soros, care acționează netransparent și se comportă ele însele precum niște organizații mafiote", a spus Janos Lazar.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0