CHIȘINĂU, 2 iunie — Sputnik. Cabinetul de Miniștri a aprobat o hotărâre prin care propune Legislativului operarea a aproximativ 20 de modificări și completări la Codul Muncii al Republicii Moldova care ar contribui la îmbunătățirea climatului investițional în țara noastră.
Printre modificările și completările care urmează a fi operate este propusă abrogarea prevederii care reglementează conținutul contractului individual de muncă. Astfel, autorii consideră că este lipsit de utilitate practică includerea în contractul individual de muncă a prevederilor contractului colectiv de muncă și ale regulamentului intern al unității este imposibilă, ținând cont de volumul acestor documente.
De asemenea, în vederea îmbunătățirii climatului investițional în Republica Moldova, este propusă modificarea articolului 55, care reglementează cazurile de încheiere a contractului individual de muncă pe durată determinată.
Potrivit prevederilor actuale, contractul individual de muncă poate fi încheiat pe durată determinată pentru perioada îndeplinirii obligaţiilor de muncă ale salariatului al cărui contract individual de muncă este suspendat (cu excepţia cazurilor de aflare a acestuia în grevă) sau pentru perioada în care el se află în unul din concediile prevăzute la art.112, 120, 123, 124, 126, 178, 299 şi 300. Autorii propun completarea cu sintagma ”ori pentru perioada în care absentează din alte motive”.
Astfel, potrivit notei informative semnate de ministrul Stela Grigoraș, această completare va permite încheierea contractului individual de muncă pe durată determinată pentru perioada îndeplinirii obligațiilor de muncă ale salariatului care absentează din motive necunoscute, ceea ce nu este posibil acum.
O altă modificare propusă vizează reglementarea șomajului tehnic. Guvernul propune diminuarea duratei maxime a șomajului tehnic de la 6 la 4 luni, iar indemnizația lunară pentru șomaj tehnic să fie diminuată de la 75 la 50 la sută din mărimea salariul de bază.
Guvernul consideră că prin micșorarea cu o treime a duratei maxime a șomajului tehnic în decursul unui an este în favoarea salariatului, iar diminuarea mărimii îndemnizației de care beneficiază salariații în perioada șomajului tehnic este în favoarea angajatorului, care invocă situație de criză economică din țară.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|