Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Copiii sunt viitorul nostru, însă acest viitor arată sumbru

© Sputnik / Владимир Акимов / Accesați arhiva multimediaДЕТСКИЙ САД ВОСПИТАННИКИ ПРОГУЛКА. Copii, grădiniță, educație, educator
ДЕТСКИЙ САД ВОСПИТАННИКИ ПРОГУЛКА. Copii, grădiniță, educație, educator - Sputnik Moldova
Abonare
Autorităţile au afirmat în toate timpurile că cea mai mare grijă a lor sunt copiii care - o frază vehiculată până la banalitate, sunt viitorul nostru - însă numărul copiilor descreşte, iar al celor rămaşi fără ocrotire părintească este în continuă creştere

CHIŞINĂU, 1 iun — Sputnik. Statistica însă nu operează cu emoţii, ci cu cifre. Iar cifrele arată că viitorul nostru nu pare deloc senin, iar grija pe care le-o acordăm copiilor nu este nici pe departe suficientă.

Astfel, numărul copiilor în ţara noastră este în continuă descreştere. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, la 1 ianuarie 2017, numărul copiilor în Republica Moldova a constituit aproximativ 681 de mii. Altfel spus, fiecare a cincea persoană este în vârstă de până la 18 ani.

Pentru comparaţie, în 2012 numărul copiilor era de peste 727 de mii, în cinci ani înregistrându-se astfel o descreştere cu aproximativ 46 de mii de copii.

Rata natalităţii a constituit 10,5 născuţi-vii la 1000 de locuitori. Nivelul natalităţii în localităţile rurale (11,8%) se menţine mai înalt decât în localităţile urbane (8,8‰).

Copii, în vizită la Sputnik – făurim împreună viitorul - Sputnik Moldova
Video
Copii, în vizită la Sputnik – făurim împreună viitorul

Cifrele arată totodată că anul trecut s-au născut mai mulţi băieţi. Din numărul copiilor născuţi-vii, 51,6% au fost băieţi, raportul fiind de 107 băieţi la 100 de fete.

Studiul arată că femeile din mediul rural nasc la o vârstă mai mică comparativ cu cele din mediul urban. Vârsta medie a mamei la prima naştere este de 24 de ani (23,6 ani femeile de la ţară şi 25,1 cele de la oraş).

Rămâne înalt şi nivelul natalităţii extraconjugale, ponderea copiilor născuţi în afara căsătoriei fiind de 22 la sută.

De menţionat că rata de cuprindere în învățământul preșcolar este în creștere. Potrivit statisticii, în anul 2016, în ţară au funcţionat 1469 de instituţii de învăţământ preşcolar, numărul acestor instituţii fiind în creştere cu 3,6% comparativ cu anul 2012. Şi numărul copiilor care au frecventat instituţiile de învăţământ preşcolar a înregistrat tendinţe de tendinţă de majorare, în special în mediul urban.

пограничная полиция - Sputnik Moldova
Mai rău nu se poate: Din Moldova fug și copiii, trecând înot Prutul – VIDEO

În medie la 100 de locuri în instituţiile preşcolare revin 86 de copii, cele mai solicitate fiind grădiniţele din mediul urban, unde la 100 de locuri revin 101 copii, iar în mediul rural la 100 de locuri revin doar 76 de copii.

Pe de altă parte, numărul elevilor din instituțiile de învățământ primar și secundar general este în descreștere În anul de studii 2016-17, reţeaua instituţiilor de învăţământ primar şi secundar general a fost constituită din 1291 de unităţi în care îşi fac studiile circa 333,7 mii de elevi sau cu circa 9 la sută mai puţin comparativ cu anul de studii 2012-13.

Diminuarea s-a produs în urma micșorării numărului de elevi din mediul rural (cu 16,8%). În medie pe ţară, la 10 mii de locuitori revin 939 de elevi faţă de 1032 de elevi în anul de studii 2012-13.

Un aspect îngrijorător este şi creşterea numărului copiilor rămași fără ocrotire părintească, principala cauză fiind plecarea peste hotare a părinților

Conform datelor Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în anul 2016 au fost luaţi la evidenţă 4448 de copii rămaşi fără îngrijire părintească, ceea ce este cu 6,6% mai mult față de anul precedent. Fiecare al treilea copil are vârsta de 7-10 ani (30,8%). De remarcat şi faptul că 76,2 la sută dinte aceşti copii sunt din mediul rural.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0