Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Începe procesul împotriva celor care au hrănit copiii cu produse alterate

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaCopii la grădiniță în timpul mesei
Copii la grădiniță în timpul mesei - Sputnik Moldova
Abonare
Dosarul privind trucarea licitaţiilor produselor alimentare în grădiniţe a ajuns pe masa magistraţilor. Prima ședință va avea loc în data de 8 iunie

CHIȘINĂU, 31 mai – Sputnik. Procuratura Anticorupţie a expediat în judecată cauzele penale în privinţa a nouă învinuiţi din dosarul privind trucarea licitaţiilor pentru asigurarea cu produse alimentare a grădinițelor.

Printre învinuiţi se regăsesc patru funcţionari publici, inclusiv angajaţi ai Direcţiei Educaţie Tineret şi Sport Buiucani, Spitalului Raional Hânceşti, precum şi Ministerului Apărării şi cinci reprezentanţi ai agenţilor economici participanţi la licitaţii. Aceștia sunt acuzați de dare și luare de mită, trafic de influenţă, abuz de serviciu şi depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Михай Гимпу, ЛП - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Fruntașii PL au dirijat schema produselor alterate pentru copiii din Chișinău

Opt învinuiţi dintre cei nouă și-au recunoscut vina parţial sau integral. În cinci cazuri au fost încheiate acorduri privind recunoaşterea vinovăţiei. În privinţa învinuiţilor a fost aplicată măsura preventivă – controlul judiciar.

Pentru semnarea contractelor de achiziţie, factorii de decizie se înţelegeau cu un grup de agenţi economici să majoreze preţurile ofertelor, astfel încât să fie desemnate câştigătoare ofertele mai scumpe. Sau, prin înţelegere prealabilă, la licitaţie participau mai mulţi operatori economici, cu diferite oferte de preţ, dar care aveau acelaşi fondator. Pentru favorizare, agenţii economici achitau funcţionarilor publici anumite sume de bani.

Cauzele penale au fost expediate pentru examinare în fond la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, fiind fixate şedinţe pe 8 şi 23 iunie. Pentru infracţiunile comise inculpaţii riscă pedepse cu închisoarea, amenzi şi privare de drepturi.

Concomitent, urmărirea penală continuă în privinţa altor 15 învinuiţi în cauza penală menţionată.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0