Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fruntașii PL au dirijat schema produselor alterate pentru copiii din Chișinău

© Sputnik / Мирослав РотарьМихай Гимпу, ЛП
Михай Гимпу, ЛП - Sputnik Moldova
Abonare
Aprovizionarea grădinițelor din Chișinău cu produse alterate este o afacere a liberalilor.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Două nume sunt certe în dosarul licitațiilor trucate la aprovizionarea instituțiilor de învățământ preșcolar și școlar din Chișinău, în cadrul căruia au fost reținute 18 persoane: 11 funcționari din cadrul celor cinci Direcții municipale educație, tineret și sport din Chișinău și 7 agenți economici. Ulterior, o persoană a fost eliberată pentru că a oferit procurorilor informații utile ce au indicat asupra persoanelor concrete care au știut și dirijat infracțiunea. 

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat, la 24 noiembrie, aproape 50 de percheziții, în cadrul cărora o persoană a încercat să distrugă actele. În total, în acest dosar statut de bănuit au 23 de persoane. Dosarul penal a fost deschis de Procuratura Anticorupție, în luna martie a acestui an. Dosarul vizează abuzul în serviciu, traficul de influență și coruperea activă și pasivă.

Procurorii anticorupție și ofițerii CNA au reținut, joi, 18 persoane bănuite de participarea la aranjarea licitațiilor pentru achiziționarea produselor alimentare pentru instituțiile de învățământ și preșcolare din Chișinău, soldate cu livrarea în aceste instituții a produselor alterate. Printre produsele alterate ce erau livrate în grădinițele din capitală sunt paste, pește, carne de găină, varză, fasole, cartofi.

Procurorii au evitat să ofere numele celor vinovați pentru a preveni o eventuală revoltă din partea părinților. Totuși, CNA a făcut publice numele a doi funcționari din Primăria Chișinău care se află în lista celor reținuți. Este vorba despre șeful și șeful adjunct al Direcției educație din sectorul Râșcani. 

Aceștia sunt șeful Direcției Andrei Grosu și vicele lui Dumitru Vatavu, potrivit site-ul oficial al acestei instituții.

Работа детского сада - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Copiii din grădinițele capitalei erau otrăviți conștient de funcționari corupți

Dumitru Vatavu este unul dintre fruntașii Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu, și a cărui prim-vicepreședinte este primarul capitalei Dorin Chirtoacă.

Vatavu este unul dintre liderii Organizației teritoriale PL din sectorul Râșcani. El este vicepreședinte al acestei organizații, care este condusă de deputatul liberal Iurie Dârda.  

Acum este clar de ce liberalii au încercat în Parlament să pună toată vina pe aceste fraude pe seama instituțiilor de stat. Parlamentul a decis să organizeze, săptămâna viitoare, audieri la subiectul licitațiilor trucate la achiziționarea produselor alimentare pentru școlile și grădinițele din Chișinău. 

În cadrul dezbaterilor asupra organizării audierilor parlamentare, deputații liberali au încercat să transfere responsabilitatea pentru această fărădelege de la administrația locală din Chișinău pe seama instituțiilor statului.

Liberalul Lilian Carp  a menționat că în fața deputaților ar trebui să vină reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ministerului Sănătății și Ministerului Educației care să-și prezinte propunerile pentru a evita asemenea cazuri. 

Nici primarul liberal Dorin Chirtoacă, în subordinea căruia se află funcționari reținuți, nu se grăbește să dea crezare probelor și învinuirilor prezentate de procurori. Acesta a solicitat o anchetă internă în cadrul căreia se va stabili ” existența sau inexistența răspunderii disciplinare a funcționarilor din cadrul serviciilor abilitate”.

Procurorii anticorupție vor solicita în instanță mandat de arest preventiv pentru majoritatea funcționarilor și agenților economici reținuți joi în cadrul dosarului penal cu privire la trucarea licitațiilor de aprovizionare a grădinițelor și școlilor din Chișinău cu produse alimentare, a declarat pentru Sputnik procurorul șef anticorupție Viorel Morari. 

Potrivit lui Morari, procurorii vor solicita 30 de zile de arest preventiv în izolator pentru majoritatea din cei 18 bănuiți reținuți în cadrul acestui dosar penal. 

”Pentru o parte dintre bănuiți vom solicita mandat de arest la domiciliu, deoarece au copii minori la întreținere și sunt persoane solitare”, a declarat Viorel Morari.

Decizia cu privire la aplicarea măsurii de arest preventiv în izolator și la domiciliu va fi luată de magistrații de la Judecătoria Buiucani.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0