Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Important: Ce se va întâmpla din 31 mai la frontiera moldo-ucraineană

© Sputnik / Irina LeahovaКПП Кучурганы
КПП Кучурганы - Sputnik Moldova
Abonare
Anunțul îi vizează în special pe agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului

CHIȘINĂU, 30 mai — Sputnik. Începând cu data de 31 mai, autoritățile vamale și de frontieră moldo-ucrainene demarează controlul în comun la punctul de trecere de pe segmentul central al frontierei dintre Republica Moldova și Ucraina "Cuciurgan-Pervomaisk".

Potrivit schemei tehnologice aprobate, controlul în comun în punctul de trecere a frontierei (PTFS) "Cuciurgan-Pervomaisk" se va desfăşura în două etape. În prima, angajații Serviciului Vamal, împreună cu structurile respective din Ucraina, vor efectua controlul în comun doar pentru operaţiunile de export și reexport de bunuri ale agenților economici din regiunea transnistreană, înregistrați conform prevederilor legale.

кучурганы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Heim: Temerile Transnistriei privind situația de la Cuciurgan sunt neîntemeiate

Efectuarea exportului, reexportului și tranzitului mărfurilor prin PTFS "Cuciurgan-Pervomaisk" de către agenții economici exportatori de pe malul drept al râului Nistru sau transportatorii străini (în tranzit internațional) nu va fi posibilă, aceste aspecte urmând să fie examinate la o etapă ulterioară.

Declararea mărfurilor va fi efectuată doar în format electronic, ceea ce va permite prezentarea acestora direct la postul vamal de frontieră, evitându-se astfel vămuirea la posturile vamale interne de control.

Potrivit Serviciului Vamal, eliberarea preferențială a certificatelor de origine a mărfurilor se va efectua, potrivit procedurii actuale, la posturile vamale interne sau la subdiviziunile responsabile de originea mărfurilor din cadrul birourilor vamale.

Totodată, agenții economici din regiunea transnistreană sunt informați că la realizarea exportului aceștia vor trebui să utilizeze doar unități de transport înmatriculate conform legislației Republicii Moldova, admise în traficul internațional de mărfuri conform acordurilor internaționale.

Ulterior, la cea de-a doua etapă, angajații autorităților vamale din Republica Moldova și Ucraina vor efectua controlul în comun asupra traficului de bunuri, atât la export, cât şi la import.

Alături de angajații Serviciului Vamal vor activa și reprezentanții brokerilor vamali, precum și angajații Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în vederea creării condițiilor optime de organizare a controlului vamal în PTFS "Cuciurgan-Pervomaisk".

Controlul în comun în PTFS "Cuciurgan-Pervomaisk" are menirea de a contribui la facilitarea traficului de mărfuri, unități de transport şi persoane, pentru a satisface interesele agenţilor economici, inclusiv, a întreprinzătorilor mici şi mijlocii, precum şi a persoanelor fizice din regiunea transnistreană. Prin urmare, aceasta va favoriza stimularea operaţiunilor de export-import în regiune, în particular, prin reducerea considerabilă a timpului de control în vamă, a distanţelor de parcurs și respectiv, a cheltuielilor de transport.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0