Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Moldova raioanele sunt pe cale de dispariție, Guvernul vrea să le lichideze

© Sputnik / Evghenii PanasencoConsiliul Raional Orhei
Consiliul Raional Orhei - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Presa moldovenească acordă o atenție sporită reformei Administrației Publice Centrale (APC), fără a observa însă că după aceasta urmează o altă reformă, deja la nivelul puterilor locale și regionale, care va „șterge" raioanele noastre de pe harta țării

Conceptul de reformă a administrației publice locale este elaborat și practic finalizat de către experții angajați de Guvern. Dar Executivul nu spune aproape nimic despre aceasta, însă nu face niciun secret din planurile sale de a „nimici" raioanele, adică de a elimina nivelul doi din cadrul Administrației Publice Locale. Despre asta, pur și simplu, nu se vorbește.

Pavel Filip - Sputnik Moldova
Filip despre soarta Executivului după reforma administrației centrale

Guvernarea urmărește simplificarea structurilor ce compun administrația publică locală, să reformeze procedurile de luare a deciziilor la nivelul APL și, totodată, să reducă drastic cheltuielile pentru întreținerea aparatului birocratic în acest domeniu, care nu numai că nu este eficient, ci chiar constituie un obstacol în calea dezvoltării regiunilor.

Numai că spre deosebire de reforma APC, cea a APL va fi lăsată, cel mai probabil, să fie făcută abia după alegerile parlamentare din 2018. În funcție de rezultatul acestor alegeri reforma va fi sau nu va fi.

Viorel Furdui, directorul CALM - Sputnik Moldova
Politică
Reprezentant al APL: funcţionarii din RM poartă genţile străinilor

Dacă, totuși, conceptul de reformă a APL elaborat de actuala guvernare va fi realizat, eficiența lui va depinde de simplitatea procesului de luare a deciziilor și de modul în care vor purta răspundere factorii care le vor adopta. De asemenea, eficiența acestei reforme va depinde mult de organizarea în baza modelului municipal a gestionării serviciilor publice și a infrastructurii. Este vorba, în special, despre documentația legată de afaceri, construcții, actele de stare civilă, cadastru, gestionarea rețelelor de gazoduct, apeduct, electricitate, canalizare, colectarea și procesarea deșeurilor, urbanism etc.

Acest concept de reformă a APL pare a fi bun și este interesant. Îi poate deranja numai pe acei angajați din aparatul administrativ al raioanelor care vor fi disponibilizați după lichidarea nivelului doi al APL. Cum va funcționa noul sistem APL  - mai bine sau mai prost decât actualul, depinde de voința politică a guvernării ce va fi instalată după alegerile din 2018.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0