CHIȘINĂU, 20 mai — Sputnik. Planul de urgență "Protejați Republica" a fost elaborat de un mic grup de miniștri, șefi de stat și funcționari publici de rang înalt, scrie The Telegraph.
Planul ar fi fost lansat dacă Le Pen ar fi ajuns la palatul Elysée, potrivit revistei L'Obs, citând trei surse anonime.
"A fost ca o rachetă cu mai multe etape. Filozofia și imperativul absolut au fost menținerea păcii, respectând totodată regulile noastre constituționale", a declarat o sursă.
Temându-se de "violența extremă" din partea protestatarilor de stânga în cazul unei victorii a lui Le Pen deoarece țara s-ar fi aflat "la marginea haosului", planul ar fi dus la "înghețarea" situației politice prin convocarea Parlamentului într-o sesiune de urgență și menținerea primului ministru în exercițiu până la alegerile parlamentare.
Le Pen ar fi fost obligată să "coabiteze" cu un guvern și cu un prim-ministru dintr-un alt partid, pe care ar fi putut să îl schimbe doar dacă ar fi câștigat o majoritate parlamentară.
Chiar înainte de prima rundă de votare din 23 aprilie, o notă confidențială întocmită de serviciile de informații a arătat că "fără excepție, fiecare direcție de siguranță publică locală și-a exprimat îngrijorarea", potrivit Le Parisien. Calificarea ei pentru a doua rundă a determinat scene violente în unele orașe franceze.
Parlamentul ar fi fost rechemat pentru miercuri după cea de-a doua rundă din 7 mai pentru a discuta despre "criza națională și izbucnirile de violență" provocate de victoria doamnei Le Pen, se arată în raport.
"Țara s-ar fi oprit și guvernul ar fi avut doar o prioritate, asigurând securitatea statului", a declarat o sursă pentru L'Obs.
În cele din urmă, Emmanuel Macron a câștigat confortabil a doua rundă, cu 66% din voturi, provocând doar câteva proteste care implică grupuri anti-capitaliste și anarhiste în anumite orașe din Franța, inclusiv în Paris.
"Am ales să subliniez temerile foarte importante pe care le-am avut cu privire la politicile pe care domnul Macron intenționează să le urmărească. Am făcut-o cu spirit, cu pasiune, poate cu mult duh și cu prea multă pasiune", a recunoscut Le Pen.
Doamna Le Pen a mai spus că planul ei de a scoate Franța din euro a fost un obstacol.
"Sunt foarte conștientă că problema monedei euro a îngrijorat considerabil francezii, chiar și într-un mod aproape irațional, dar este un fapt. Deci, trebuie să ținem cont de asta", a mai spus ea.
Între timp, numărul doi din partid, Florian Philippot, și-a format propria mișcare "patriotică".
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|