Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Dmitri Kiselev: prin radio pot fi exprimate idei pe care noi nu le putem reda

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Accesați arhiva multimediaТретий Международный форум русскоязычных вещателей
Третий Международный форум русскоязычных вещателей - Sputnik Moldova
Abonare
În străinătate jurnaliștii ruși activează în condiții care călesc caracterul și cizelează calitățile profesionale, a declarat Konstantin Kosaciov, președintele Comitetului Consiliului Federației pentru Afaceri Internaționale.

CHIȘINĂU, 19 mai —  Sputnik, Maria Șeludeakova. Ca format, radioul nu va îmbătrâni niciodată, iar transmisiunile în limba rusă continuă să joace un rol foarte important, atât în Rusia, cât și în întreaga lume, a declarat la Moscova Dmitri Kiselev, directorul general al AIP „Rossia Segodnea", în cuvântul de deschidere la Forumul Internațional „Emisia în limba rusă în condițiile creșterii rolului informației în lume".

Forumul se desfășoară în scopul consolidării colaborării între reprezentații asociațiilor de radio care transmit în limba rusă, inclusiv în țările CSI. Kiselev a subliniat că radio va rămâne pentru totdeauna un limbaj al ideilor: „Televiziunea poate să se camufleze cu ajutorul imaginilor, pe când radio vorbește prin intermediul ideilor de care ducem lipsă acum".

МИА Россия сегодня - Sputnik Moldova
AIŞ „Rossia Segodnea” este cea mai citată în mediile de socializare

„Observăm criza de idei în mass-media prin exemplul SUA unde, în opinia mea, impeachmentul preşedintelui, de fapt, s-a și produs. Stabilimentul american luptă împotriva președintelui ales care s-a pomenit a fi, practic, paralizat, situație care, practic, a făcut ca Washingtonul să nu mai fie activ la nivel internațional", a declarat directorul general al Agenției.

Kiselev a numit emisiile în limba rusă drept podoabă civilizată a planetei. Radioul în limba rusă poartă o răspundere deosebită, continuând tradițiile literaturii ruse, care, pe drept cuvânt, este considerată o podoabă a culturii mondiale.

În anul 2016 Agenția de Știri „Rossia Segodnea" a marcat a cincizecea aniversare. Rădăcinile Agenției se trag din „Sovinformbiuro". Această organizație a fost creară a treia zi după începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, iar simbolul ei a devenit prezentatorul sovietic Iuri Levitan.

„Textele rostite de Levitan în eter nu erau formale, se poate spune — de un înalt artistism", a menționat Kiselev, amintind că în anul trecut agenția a organizat concursul internațional „Vorbește ca Levitan", care avea drept scop descoperirea talentelor de prezentator radio.

Astăzi AIȘ „Rossia Segodnea" transmite în zeci de țări ale lumii în peste treizeci de limbi și, în opinia președintelui agenției, a obținut rezultate semnificative. În anul trecut, potrivit rezultatelor votului pe internet, Radio Sputnik a devenit cel mai bun post de radio de știri din țară.

Confruntare în emisie directă"

Презентация книги Маргариты Симоньян В Москву! - Sputnik Moldova
Simonian: Ceea ce scrie Sputnik nu va scrie niciodată presa din UE

La rândul său, Konstantin Kosaciov a subliniat de asemenea că face parte din breasla prezentatorilor radio. În anul 2010 Kosaciov a fost moderatorul propriului program „Vizavi cu lumea" („Визави с миром")" la postul de radio „Golos Rossii".

„Aduc omagii Radioului Sputnik care este succesorul postului „Golos Rossiii". Vremurile s-au schimbat, însă activitatea pe care o desfășurați este una dintre cele mai importante pentru Rusia și întreaga omenire", a punctat Kosaciov.

Potrivit acestuia, mass-media ruse din străinătate se confruntă azi cu noi provocări. Jurnaliștii ruși s-au transformat din subiecți ai politicii informaționale în obiectele acesteia. Oponenții îi consideră nu doar ca pe niște simpli concurenți, ci ca pe o amenințare la adresa orânduirii temeinic stabilite, care a fost construită de către Occident.

Kosaciov a subliniat că în ultimii 25 de ani se observă o confruntare dintre diferite „școli de gândire". În Europa și SUA conflictul cu Rusia este prezentat ca unul geopolitic, afirmându-se că Moscova, chipurile, nu s-a împăcat cu pierderea statutului de imperiu și că încearcă să împartă întreaga planetă în sfere de influență. Rusia este învinuită de faptul că țara nu este gata să urmeze singura cale corectă  — cea a democrației. Kosaciov însă este sigur că lucrurile stau altfel.

„Jurnaliștii ruși au o misiune importantă: a aduce la cunoștința consumatorilor de informații poziția obiectivă a Rusiei. Iar ei sunt nevoiți să muncească în condiții grele în care se călește caracterul și se cizelează profesionalismul", a încheiat Kosaciov, menționând că radioascultătorii reprezintă un auditoriu omogen, iar mass-media rusă trebuie să devină acea sursă de informații care să-i unească pe vorbitorii de limba rusă.

Cel de al treilea forum internațional al radiodifuzorilor este consacrat noilor tendințe în dezvoltarea radiodifuziunii care influențează asupra metodelor de obținere și prezentare a informației. În dezbaterile experților va fi în prim-plan problematica veridicității informației, limba rusă la radio și televiziune, precum promovarea culturii ruse.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0