CHIȘINĂU, 19 mai – Sputnik. Munca pe fracțiune de normă va fi retribuită proporţional timpului lucrat sau în funcție de volumul lucrului efectuat, iar tratamentul mai puțin favorabil al salariaților cu timp de muncă parțial faţă de salariații cu normă întreagă, care prestează o muncă echivalentă la aceeași unitate, va fi interzis.
Proiectul de completare a Codului Muncii prevede că angajatorul va întreprinde măsuri pentru înlesnirea accesului la munca pe fracțiune de normă la toate nivelurile din unitate, inclusiv la funcțiile calificate și de conducere și va asigura accesul salariaților cu timp de muncă parțial la o formare profesională, care să le sporească oportunitățile profesionale și mobilitatea profesională.
Totodată, angajatorul va fi obligat să țină cont de cererile salariaților de a se transfera de la munca cu normă întreagă la munca pe fracțiune și invers, sau de a-și majora durata timpului de muncă, în cazul în care apare posibilitatea.
Noi condiţii la locul de muncă. Ce au schimbat deputaţii în Codul Muncii>>>
De asemenea, angajatorul va informa salariații despre funcțiile vacante cu normă întreagă și pe fracțiune de normă apărute în cadrul unității, în termen de 5 zile lucrătoare de la data apariției lor.
Documentul conține şi noțiuni noi, cum ar fi cele de ”cedent” și ”cesionar”. Astfel, cedentul este persoana fizică sau juridică care, în procesul schimbării proprietarului unității, schimbării tipului de proprietate al acesteia sau al reorganizării unității ce implică schimbarea angajatorului, își pierde calitatea de angajator în raport cu unitatea sau o parte a acesteia, iar cesionarul este considerată persoana fizică sau juridică care dobândește calitatea de angajator.
Angajatorul va fi obligat, în scopul asigurării dreptului salariaților la administrarea unității, să-i consulte referitor la subiectele relevante în raport cu activitatea lor în cadrul instituției. Angajatorul va informa salariații, prin transmitere în formă scrisă a datelor veridice și complete, despre evoluţia recentă a activităţilor şi situaţiei economice a unităţii, deciziile care pot genera modificări importante în relaţiile contractuale, situaţia şi evoluţia probabilă a ocupării forţei de muncă în cadrul unităţii, precum şi eventualele măsuri de anticipare preconizate, în special atunci când există o ameninţare la adresa locurilor de muncă.
Alte completări țin de protecția drepturilor femeilor însărcinate şi celor care au născut de curând.
În acest sens, proiectul prevede că angajatorul va fi obligat să stabilească ziua sau săptămâna de muncă parţială pentru femeile gravide, dar și pentru salariații care au copii în vârstă de până la 10 ani sau copii cu dizabilități sau salariații care îngrijesc de un membru bolnav al familiei.
În cazul în care munca prestată de către o femeie gravidă va prezenta riscuri pentru securitatea sau sănătatea acesteia ori poate avea repercusiuni asupra sarcinii sau alăptării, angajatorul ia măsurile necesare pentru ca, printr-o modificare temporară a condițiilor de muncă, să excludă influența factorilor de risc asupra persoanei.
Totodată, se prevede ca femeile care au copii în vârstă de până la 3 ani, în cazul în care nu au posibilitatea să-şi îndeplinească obligaţiile de muncă, să fie transferate la un alt loc de muncă, cu menținerea salariului mediu de la locul de muncă precedent, până când copiii împlinesc vârsta de 3 ani.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|