CHIȘINĂU, 18 mai — Sputnik. Bebelușul de numai cinci luni a murit la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva" din Iași, la aproximativ o zi de la internare, comunică ziaruldeiasi.ro.
Potrivit sursei, analizele de laborator au confirmat diagnosticul de rujeolă, după decesul copilului. Acesta era din localitatea Fereşti, judeţul Vaslui. La Spitalul din Iași mai sunt internați doi copii infectaţi cu rujeolă, ambii nevaccinaţi. În cazul unuia dintre ei, de nouă ani, medicii presupun că ar fi vorba de refuzul părinţilor. În celălalt caz, vaccinarea nu s-a făcut din cauza vârstei mici, sub 9 luni, vaccinul ROR fiind indicat începând cu vârsta de 12 luni.
Responsabilii din sistemul medical văd cauza epidemiei în refuzul multor părinţi de a-şi vaccina copiii, calificând această situație drept inconştienţă. Astfel, un copil nevaccinat poate să nu fie neapărat victimă, dar devine un factor de răspândire a bolii şi poate ucide indirect alţi copii cu care intră în contact şi nu au vaccinul din cauza vârstei prea mici.
Chiar dacă aceste cazuri de rujeolă vin din afara Iaşului, medicii de aici sunt îngrijorați, deoarece ele arată că epidemia din vestul ţării, extinsă ulterior în sud, şi unde a ucis zeci de copii, a ajuns acum şi în Moldova.
Potrivit ultimei informări săptămânale a Centrului Naţional de Surpaveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în judeţul Iaşi au fost diagnosticate 15 cazuri de rujeolă, în timp ce în judeţul Vaslui au fost confirmate 11 cazuri. În regiunea de nord-est au mai fost confirmate 39 de cazuri în judeţul Suceava, unul la Botoşani, opt la Neamţ şi patru la Bacău. Singurul deces confirmat la un pacient din Moldova diagnosticat cu rujeolă este cel al bebeluşului din Vaslui.
Medicii subliniază că oricine, la orice vârstă, poate face vaccinul în scop profilactic, cu condiţia să nu fi dezvoltat boala şi să nu aibă contraindicaţii.
Simptomatologia bolii se dezvoltă, de obicei, după opt zile de la expunerea la virus. Simptomele iniţiale sunt febra, tusea persistentă, secrețiile nazale, uneori diareea. Ulterior, apar pete mici de culoare alb-gri în interiorul gurii, urmate de o erupție cutanată. Petele mici şi roşii apar mai întâi la nivelul feţei şi apoi cuprind tot corpul.
De la debutul epidemiei în vestul României, la nivelul întregii țări s-au înregistrat peste 25 de decese în rândul copiilor, cei mai mulţi dintre aceştia fiind nevaccinaţi. În Timiş au fost înregistrate cele mai multe cazuri: opt decese, urmând judeţele Arad, Dolj şi Caraş-Severin.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|