CHIȘINĂU, 1 feb — Sputnik. În discuția cu jurnalistul Sputnik Moldova, Galina Chiriacova, șefa secției reanimare a Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă", a declarat că un număr suficient de locuitori ai Moldovei sunt vaccinați împotriva rujeolei, de aceea nu merită să vorbim despre pericolul unei epidemii în țara noastră.
Anterior s-a comunicat că, în total, numărul românilor bolnavi de rujeolă a ajuns la 2.300, iar vineri a fost înregistrat al 15 deces. Potrivit mediafax.ro, în momentul de față sunt confirmate cazuri de rujeolă în 34 de județe, cele mai multe în Arad și Caraș-Severin. Asta ne face să înțelegem că epicentrul epidemiei este totuși departe de hotarul cu Republica Moldova.
„Situația nu se va agrava nici chiar în cazul în care concetățenii noștri sunt destul de mobili și călătoresc peste hotare, iar mulți dintre ei studiază sau muncesc în România, au acolo rude. În policlinici, se ține cont de fiecare cetățean care este luat la evidență și când vine momentul este anunțat și vaccinat. Cu părere de rău, propaganda împotriva vaccinării își face efectul, astfel încât o anumită parte a populației nu mai dorește să se asigure contra unui șir de maladii", a menționat Chiriacova.
Aceasta le îndeamnă să se vaccineze neplanificat împotriva rujeolei doar pe cuplurile tinere care intenționează să aibă un copil pe parcursul anului următor.
De menționat că, în urmă cu zece ani, în iarna 2006 — 2007, rujeola a pătruns în Moldova anume din România. În anul 2012, în țară au fost depistate nouă cazuri de îmbolnăvire de rujeolă a cetățenilor care nu fuseseră vaccinați.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.