Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

A fost anunțată data când Moldova va avea un nou Guvern

© Sputnik / Евгений ПанасенкоGuvernul Republicii Moldova Правительство РМ
Guvernul Republicii Moldova Правительство РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul urmează să voteze până la finele sesiunii de primăvară-vară proiectele de lege cu privire la Guvern, iar până la 1 decembrie să fie formată noua structură a Guvernului

CHIȘINĂU, 18 mai – Sputnik. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că noua structură a Guvernului Republicii Moldova va fi funcțională din 1 decembrie 2017.

Potrivit spicherului, Parlamentul urmează să voteze până la finele sesiunii de primăvară-vară proiectele de lege cu privire la Guvern, iar până la 1 decembrie să fie formată noua structură a Executivului. 

Правительство РМ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Începe lichidarea ministerelor din Guvernul țării. Iată pașii ce vor fi urmați

”Ne dorim foarte mult ca în următoarele săptămâni să avem proiectele de lege în Parlament, ca cel târziu până la finele sesiuni de vară, sfârșitul lunii iulie, să fie aprobate, dar implementarea să fie făcută până la 1 decembrie ca să întrăm într-un nou an bugetar cu o nouă structură a Guvernului”, a declarat Candu.

Președintele Parlamentului a menționat că proiectul de reformă a Guvernului a fost elaborat împreună cu experți internaționali.

”S-au luat în calcul nu doar ministerele, ci și agențiile, instituțiile care stau în spatele ministerului. Când s-a discutat despre o structură anume nu s-a luat în considerare ce partid îl conduce și cine este ministru la ora actuală. Factorul politic trebuie lăsat la o parte. Va conta ca structura noului Guvern să fie eficientă și cu cheltuieli puține”, a precizat spicherul.

Potrivit lui Candu, nu este exclus că unii miniștri actuali vor rămâne în funcție.

”La bază va fi luat profesionalismul, integritatea, calitatea de manager și eficiența și doar după aceste criterii se va lua în considerare culoarea politică”, a notat președintele Parlamentului.

Правительство РМ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Guvernul ar putea rămâne fără jumătate din ministere

Liderul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, a anunțat săptămâna trecută despre reformarea ”la sânge” a Guvernului Republicii Moldova, care presupune lichidarea a șapte ministere și a mai multor agenții de stat.

”Din 16 ministere vor rămâne doar 9 ministere. Va scădea și numărul agențiilor de stat, care vor fi comasate”, a declarat Plahotniuc.

Pentru început, Guvernul va prezenta în Parlament un proiect de lege privind modificarea Legii cu privire la Guvern. Documentul urmează să fie adoptat cu votul majorității simple a deputaților. Reforma nu presupune demisia Guvernului, ci remanieri guvernamentale, adică demiterea și numirea miniștrilor în noile ministere.

După implementarea reformei, Guvernul Republicii Moldova va arăta așa:

Primul-ministru;

Trei vicepremieri 

Ministerul Economiei și Infrastructurii 

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene 

Ministerul Finanțelor 

MAI

Ministerul Justiției

Ministerul Apărării 

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării 

Ministerul Sănătății și Protecției Sociale  

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0