Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Admiterea 2017: Ministerul Educației anunță cine vor fi privilegiați

© Sputnik / Павел Лисицын / Trecere la banca de fotografiiElevi, examene, gimnaziu, școală
Elevi, examene, gimnaziu, școală - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ministerul Educației a anunțat cine vor beneficia de facilități la admiterea în instituțiile de învățământ superior

CHIȘINĂU, 18 mai — Sputnik. Absolvenții care vor opta pentru specialități pedagogice vor putea beneficia de facilități la admiterea în instituțiile de învățământ superior.

Potrivit Regulamentului-cadru privind organizarea admiterii în ciclul I, studii superioare de licență pentru anul universitar 2017 — 2018, sesiunea de admitere 2017 se va desfășura în perioada 24 iulie — 9 august.

Modalitatea de înscriere la concurs

Elevi, examene - Sputnik Moldova
Societate
Toți părinții trebuie să știe asta: Anunțul Ministerului Educației

În acest an candidații la studii superioare de licență vor putea să se înscrie la concursul de admitere concomitent la mai multe specialități din diverse domenii de formare profesională, la una sau mai multe instituții de învățământ superior, însă vor putea fi înmatriculați la o singură specialitate în cadrul unei singure instituții, unde vor depune documentele în original, în termenele stabilite.

Candidații la concursul de admitere

La concursul de admitere se pot înscrie titularii diplomelor de bacalaureat, diplomelor de studii medii de specialitate sau actelor de studii echivalente ale studiilor efectuate în străinătate, recunoscute de către structura abilitată pentru recunoașterea și echivalarea actelor de studii și a calificărilor din cadrul Ministerului Educației.

Regulamentul-cadru prevede condiții de înmatriculare pentru persoanele care doresc să obțină a doua specialitate în studii superioare de licență. Potrivit legii, un candidat declarat admis la studii superioare de licență poate beneficia de finanțare de la buget o singură dată, de aceea candidații care vor opta pentru locuri cu finanțare din buget, vor prezenta la Comisia de admitere în instituția aleasă o adeverință ce va confirma modalitatea studiilor superioare realizate, eliberată de instituția de învățământ superioară pe care au absolvit-o.

Facilități

Ministerul Educației a prevăzut și în acest an facilități la admitere pentru anumite categorii de persoane social vulnerabile. Astfel, pentru această categorie de candidați vor fi repartizate 15 la sută din numărul de locuri bugetare prevăzute în planul de înmatriculare pentru fiecare specialitate/domeniu de formare profesională. Va fi acordată prioritate copiilor rămași fără ocrotire părintească și copiilor cu grad de dizabilitate sever sau accentuat. Totodată, categoria respectivă de candidați poate participa concomitent la concursul general de admitere.

În acest an sunt prevăzute facilități la admitere pentru persoanele care doresc să facă studii superioare în domeniile de formare profesională Științe ale educației și Educație și formarea profesorilor. Candidații cu recomandări la studii eliberate de către organele locale de specialitate în domeniul învățământului și candidații care provin din familii de cadre didactice (unul sau ambii părinți) vor fi înmatriculați în afara concursului, la locurile cu finanțare din buget, în limita locurilor prevăzute în planul de înmatriculare cu finanțare bugetară pentru domeniile respective. Odată înmatriculați, aceștia vor beneficia de cămin pe parcursul întregii perioade de studii, bursă majorată și angajare în câmpul muncii după absolvire.

Potrivit Ministerului Educației, în afara concursului vor avea dreptul să fie înmatriculați deținătorii premiilor de gradul I-III (diplome și medalii de aur, argint, bronz), obținute în ultimii trei ani la olimpiadele internaționale și naționale, la competițiile sportive europene și mondiale, în limita locurilor prevăzute în planul de înmatriculare cu finanțare bugetară.

Regulamentul stipulează condițiile de admitere și pentru absolvenţii instituţiilor de învățământ preuniversitar din localităţile din estul țării şi din municipiul Bender, inclusiv pentru cei care au studiat după programele de învățământ aprobate de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova. Și în acest an, aceștia vor beneficia de locuri cu destinație specială finanțate din buget, inclusiv de bursă și cazare prioritară în căminele studențești.

Pentru a facilita modalitatea de depunere a actelor de studii, în acest an înscrierea la concurs se poate face în numele candidatului, de către o altă persoană, pe bază de procură.

Prin metodologiile proprii de admitere, universitățile pot prevedea înscrierea/preînscrierea online la concursul de admitere.

Ministerul Educației le recomandă tuturor persoanelor interesate să se informeze suplimentar despre condițiile specifice de admitere la specialitatea aleasă, să consulte pagina web a instituției de învățământ respective, deoarece metodologiile proprii de admitere pot prevedea și alte condiții de organizare și desfășurare a concursului de admitere, în funcție de profil și misiune.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0