Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prinși cu mâța în sac: Vor să facă averi pe seama calamităților

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Accesați arhiva multimediaСнег и фруктовое дерево в цвету
Снег и фруктовое дерево в цвету - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Agriculturii intenționează să facă noi verificări în raioanele afectate de calamitățile naturale din luna aprilie

CHIȘINĂU, 16 mai — Sputnik. Ministerul Agriculturii intenționează să organizeze inspecții suplimentare în gospodăriile agricole pentru a stabili gradul real de afectare a culturilor în urma calamităților naturale din 20-21 aprilie.

Decizia a fost luată după ce Grupurile de lucru pentru verificarea aleatorie a celor mai afectate gospodării au constatat că situația, în majoritatea cazurilor este una bună și total diferită de cea prezentată de Directiile Raionale Agricultură și Alimentație.

Сельский дом - Sputnik Moldova
Societate
Decizie fără precedent la Guvern: Soartă incertă pentru zeci de mii de moldoveni

”Suprafețele de semănături (în special — floarea-soarelui și porumbul), care se presupunea că sunt afectate în proporție de 100%, în momentul inspectării de către Grupurile de lucru, semănăturile se aflau într-o stare bună, iar gradul de afectare putea fi stabilit de maxim 5-10%. Cazuri asemănătoare au fost înregistrate și în plantațiile pomicole de diferite specii. Ulterior, Ministerul Agriculturii va organiza inspecții suplimentare la culturile afectate, pentru a stabili gradul real de afectare a exploatațiilor agricole”, anunță serviciul de presă al Ministerului Agriculturii.

Pe 20 aprilie 2017, viceministrul Agriculturii Iurie Ușurelu a instituit Comisia de Monitorizare și Documentare, în vederea examinării și evaluării gradul de afectare a culturilor agricole, în urma înghețurilor târzii și a căderilor abundente de zăpadă din 20-21 aprilie 2017.

În baza informațiilor prezentate de comisiile speciale din cadrul Direcțiilor Raionale Agricultură și Alimentație, s-a constat faptul că în sectorul vitivinicol gradul de afectare a culturilor este de aproximativ 43 la sută. Aproximativ 1400 de hectare de pământ au fost afectate în 170 de gospodării. Din cauza intemperiilor cel mai mult a fost afectată vița-de-vie tânără care nu a rezistat cantității prea mari de zăpadă.

Potrivit Ministerului Agriculturii, cele mai afectate raioane au fost Teleneşti, Ialoveni, Călăraşi, Căuşeni, Ungheni, Taraclia, iar cele mai mari suprafețe au fost afectate în raioanele Călăraşi, Ialoveni, Basarabeasca, Taraclia și Cahul.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0