Germania caută alternative la baza aeriană de la Incirlik, Turcia

© REUTERS / Tobias Schwarzİncirlik'teki Tornado tipi uçaklar
İncirlik'teki Tornado tipi uçaklar - Sputnik Moldova
Abonare
Germania va lua în considerare relocarea trupelor sale de la baza aeriană din Incirlik, Turcia, ca urmare a refuzului recent făcut de Ankara de a permite deputaților germani să viziteze soldații staționați acolo, spune cancelarul Angela Merkel.

CHIȘINĂU, 16 mai — Sputnik. Germania continuă să aibă relații cu Turcia, dar în paralel caută și alte modalități de cooperare în interiorul NATO, a precizat cancelarul german Angela Merkel, potrivit Russia Today

"Vom continua să discutăm cu Turcia, dar în paralel va trebui să explorăm și alte modalități de a ne îndeplini mandatul. Asta înseamnă că ne uităm la alternative pentru Incirlik, iar o alternativă este Iordania", a spus cancelarul german.

Constantin Pavliuc - Sputnik Moldova
Moldovenii în Germania: Nevoia de bani este mai mare ca dorul de casă

Președintele Comisiei Parlamentare de Apărare, Wolfgang Hellmich, a declarat că Germania "nu va fi șantajată" de Turcia, care în această săptămână a refuzat accesul unui grup de deputați germani pentru a-i vizita pe cei 260 de soldați staționați la Incirlik.

"Prin urmare, este absolut corect să inițiezi retragerea trupelor și relocarea lor la cea mai bună bază posibilă [în afara Turciei]. Trebuie să se întâmple acum", a adăugat Hellmich.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Martin Schaefer, a declarat că decizia Ankarei de a interzice vizita a fost "absolut inacceptabilă" și va atrage consecințe.

Germania a desfășurat mai multe avioane de supraveghere Tornado și un avion de realimentare la bază ca parte a campaniei conduse de SUA împotriva statului islamic, în Irak și Siria.

Mișcarea recentă de blocare a vizitei parlamentarilor a avut loc la scurt timp după decizia Berlinului de a acorda azil unui număr de ofițeri ai armatei turce care au fugit din țară după încercarea de lovitură de stat nereușită din iulie anul trecut.

Anul trecut, Turcia a refuzat să permită accesul unei delegații parlamentare din Germania la baza aeriană din Incirlik.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0