Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii în Germania: Nevoia de bani este mai mare ca dorul de casă

© Sputnik / Rodion ProcaConstantin Pavliuc
Constantin Pavliuc - Sputnik Moldova
Abonare
Constantin Pavliuc: Este foarte greu să organizezi o asociație a moldovenilor în Germania deoarece fiecare moldovean își vede de treaba lui. Se consideră unul mai deștept decât altul
Moldovenii în Germania: se cred unul mai deștept decât altul și nu sunt uniți

Preşedintele organizaţiei culturale germane „Kulturverein Moldova", Constantin Pavliuc, a declarat în cadrul unei emisiuni realizate în studioul Sputnik Moldova că, din păcate, comunitatea de moldoveni din Germania este una foarte dispersată. 

Totodată, el afirmă că concetățenii noștri muncesc deseori alături de români, ruși sau ucraineni, astfel că discută în română sau rusă și nu simt nevoia de a cunoaște și germana. Sigur că, în cazul în care ar fi nevoiți să muncească în comunități de nemți, ar depune mai mult efort pentru studierea limbii germane. El mai spune că este frumos să cunoști limba statului care te găzduiește.

Constantin Pavliuc s-a născut în 1944, la Bălţi. A fost dirijor al Orchestrei de Estradă a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici". În 1975 a emigrat în Germania. În 2008 preşedintele Vladimir Voronin l-a decorat cu „Meritul Civic" pentru merite deosebite în dezvoltarea relaţiilor culturale moldo-germane şi pentru aportul în promovarea valorilor spiritual-morale.

Autor: Radu Hatmanu, Cristina Bumbu-Dănuță

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0