CHIȘINĂU, 14 mai – Sputnik. În Moldova se află în detenție 7872 persoane, iar 118 din aceștia sunt condamnați pe viață, preponderent pentru comiterea crimelor și violurilor.
În fiecare an, numărul lor este în creștere, iar în ultimul deceniu, nici unul din ei nu a fost liberat înainte de termen, potrivit Ministerului Justiției.
Codul Penal al Republicii Moldova prevede că un deținut pe viață poate ieși condiționat la libertate doar dacă a executat cel puțin 30 ani de închisoare.
Practica detenției pe viață și evaluarea posibilității de liberare condiționată a fost cercetată de Ministerul Justiției și experții norvegieni, prin prisma normelor internaționale. Astfel, Moldova urmează să găsească un mecanism viabil de liberare înainte de termen.
Misiunea Norvegiană de Experți pentru Promovarea Supremației Legii (NORLAM) a asistat instituțiile de profil de la noi prin aplicarea strategiilor de resocializare, pentru reformarea și umanizarea sistemului penitenciar. Acestea s-au materializat prin antrenarea continuă a personalului, implicarea deținuților în activități educative, prevenirea recidivei, ajustarea procedurilor interne de funcționare a penitenciarelor. Au fost efectuate transformări în mai multe penitenciare, în special cele din Goian, Rusca, Rezina.
„Trebuie să schimbăm percepția celor care participă la actul de justiție și a societății, față de cei care se află în detenție pe viață. Aceasta este cea mai dură pedeapsă ce se aplică în Moldova”, a declarat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari.
Pedeapsa cu detenție pe viață se aplică în cazurile în care privarea de libertate nu atinge scopurile penale.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+