Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Strategia penitenciarelor: mai multe locuri în puşcării şi maxim 5 evadări pe an

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Justiţiei prezintă o nouă Strategie de dezvoltare a sistemului penitenciar care prevede îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie.

CHIŞINĂU, 10 mai – Sputnik. Guvernul Republicii Moldova îşi propune să mărească numărul locurilor în puşcăriile din ţară. Potrivit Strategiei de dezvoltare a sistemului penitenciar, până la sfârșitul lui 2020, Departamentul Instituții Penitenciare (DIP) își propune să majoreze cu 40% capacitatea de cazare în condiții de cel puțin 4metri pătraţi, pentru o persoană, prin amenajarea a minim 2000 de noi locuri, iar alte două mii urmează să fie modernizate.

Conform documentului, astfel va fi evitată supraaglomerarea în puşcării şi va scădea în jumătate numărul spațiilor ce nu întrunesc condițiile minime de detenție.

Тюрьма - Sputnik Moldova
Republica Moldova
DIP a decis când va închide Penitenciarul 13

Noua strategie prevede favorizarea, în perioada 2016-2020, a instituirii parteneriatelor public-private și asigurarea interacțiunii eficiente cu instanțele de judecată. Vor fi create condițiile necesare pentru a oferi posibilități de încadrare în muncă sau ocupaționale pentru toți deținuții. În fiecare penitenciar va exista capacitatea de a dezvolta în mod independent a proiectelor cu finanțare externă.

Programele de educație și intervenție psihosocială, de alfabetizare, de școlarizare și calificare profesională vor fi asigurate pentru minim 85% din deținuți.

„Până în 2020, numărul de pacienți pe care îi va examina un medic va scădea în jumătate, cazurile noi de îmbolnăvire vor fi reduse cu 30%, iar numărul celor depistați cu tuberculoză, boli de piele, va scădea cu minim 20%”, prevede documentul.

Strategia de dezvoltare a sistemului penitenciar își mai propune să crească cu 50% nivelul de modernizare a accesului și a supravegherii în subdiviziunile de detenție, astfel încât să nu evadeze mai mult de 5 deținuți cu grad sporit de risc. Va scădea de 4 ori până în 2020 nivelul actelor de agresiune asupra angajaților și între persoanele private de libertate.

Noua strategie mai prevede majorarea nivelului salarizării angajaților din domeniul penitenciar.

Fluxul de știri
0