Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Soția unui liberal din Moldova a fost condamnată la închisoare

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
Corupția și contrabanda este o afacere în familia unui cunoscut liberal din Republica Moldova, anchetat și el într-un dosar de delapidare a fondurilor europene

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik. La 27 aprilie, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, liberalul Iurie Chirinciuc, a fost reținut de procurorii anticorupție. Acesta este învinuit pe trei capete de acuzare: corupere pasivă, abuz în serviciu și extragerea ilegală a resurselor minerale. 

Mihai Ghimpu și Oleg Grajdean - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dezlegare la liberali sau ce legătură are Ghimpu cu reținerea CNA de la CFM

Potrivit materialelor urmăririi penale, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, în complicitate cu persoanele reținute, ar fi exercitat presiuni unei companii câştigătoare a licitaţiilor finanţate de Banca Europeană de Investiţii (BEI) cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi. În cazul ministrului era vorba de 5 la sută din valoarea contractului de 9 milioane de euro. 

Liberalul Iurie Chirinciuc tace ca peștele și refuză să colaboreze cu ancheta>>>

Chirinciuc mai este învinuit de abuz în serviciu în legătură cu construcția unui drum din raionul Ungheni, de unde este originar ministrul. Totodată, Chirinciuc este acuzat de extragerea ilegală a resurselor minerale din localitățile Gherman, Blândești, comuna Pârlița din raionul Ungheni.

Liberalul se află acum în arest preventiv în una din celulele Penitenciarului 13 din Chișinău. Acesta riscă până la 15 ani de pușcărie. 

Problemele cu justiția nu sunt premiere pentru familia lui Chirinciuc. Soția acestuia a fost condamnată, la finele anului 2015, în România pentru contrabandă. Tamara Chirinciuc a fost condamnată definitiv de magistrații de la Curtea de Apel Iași la o pedeapsa de opt luni de închisoare pentru contrabandă cu mobilă. 

Suplimentar, judecătorii ieșeni au pus sechestru pe un apartament deținut de soția ministrului în centrul Iașului. 

Tamara Chirinciuc a fost impusă să mai plătească și daune de 76.868 lei românești, echivalent a peste 350 de mii de lei moldovenești, către bugetul statului român.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+

Fluxul de știri
0