Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dezvăluiri: Realitatea femeilor din Europa de Est traficate în Scoția

CC0 / Pixabay / Shibari / Sex slavery
Sex slavery - Sputnik Moldova
Abonare
Femeile din Europa de Est sunt traficate în Scoția pentru exploatare sexuală și căsătorii false de către traficanții de persoane, potrivit unui nou documentar.

CHIȘINĂU, 10 mai — Sputnik. Jurnalistul Sam Poling de la BBC a călătorit în Slovacia pentru a expune modul în care diferite clanuri din Europa de Est fac trafic cu femei în Scoția pentru ca acestea să se căsătorească cu cetățeni din țări terțe, în special cu pakistanezi care doresc să locuiască în Regatul Unit, scrie RT.

Proxenetism - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Turism sexual în Moldova: minore ”vândute” cetățenilor străini

Pentru a fi eligibili să primească rezidența în Regatul Unit, solicitanții trebuie să se căsătorească cu cetățeni din UE. Potrivit lui Angelika Molnar, care conduce unitatea de trafic uman a Europol, femeile din țări precum România și Slovacia sunt convinse să se mute în Marea Britanie cu speranța falsă de a avea un loc de muncă bine plătit și cazare.

"Numai la sosire li se spune că nu există o muncă disponibilă și că trebuie să se angajeze în căsătorii cu bărbați pakistanezi. După căsătorie, femeile sunt ținute sub control de către traficanți și sunt exploatate de către soț, dar și violate și exploatate sexual de către traficanți", a spus ea.

Documentarul "Oameni de vânzare" a constatat că o fată slovacă fusese traficată și trimisă înapoi în Scoția de trei ori. Poling a mers în Slovacia pentru a întâlni câteva dintre fetele care s-au întors din Scoția după ce au fost salvate.

Jurnalistul de investigație a stabilit o întâlnire cu una dintre ele, dar între timp fata dispăruse. Potrivit părinților fetei, ea a fost traficată înapoi în Scoția. Jim Laird, fostul șef al serviciilor de trafic Migrant Help, a declarat pentru BBC că există o legătură clară între traficanții est-europeni și bandele criminale asiatice din Glasgow.

"Acești oameni mergeau la Glasgow pentru că prima comunitate de romi de aici a încercat să se mute în Glasgow, Manchester, Bradford și așa mai departe. Acesta este primul lor contact. Traficanții au prieteni în Africa de Vest, Afganistan, Pakistan, India și așa mai departe", a spus Yves Ogou.

Poling a mai constatat că 40% dintre astfel de cupluri care s-au căsătorit acum cinci ani — data limită pentru a obține un pașaport în Regatul Unit — au divorțat acum. Laird a spus că traficanții sunt rareori deținuți să se pronunțe în tribunale, deoarece oamenii care ar trebui să facă dovezi sunt preocupați de propria lor siguranță și de familia lor.

"Nu există nicio urmărire penală, deoarece oamenii sunt prea înspăimântați să fie martori în procese, sunt îngrijorați de siguranța lor personală, dar sunt, de asemenea, îngrijorați de siguranța familiei lor", a adăugat el.

Laird a afirmat că există mult mai multe persoane care sunt traficate decât cele 150 care au fost raportate anul trecut în Suedia, spunând că comerțul afectează milioane de femei, dintre care doar câteva mii numai în Scoția.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0