Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Procurorii au destructurat o schemă de contrabandă cu piese pentru avioane

© Sputnik / Мирослав РотарьГенеральная прокуратура РМ
Генеральная прокуратура РМ - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Procurorii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, în comun cu ofiţerii serviciilor specializate ale Serviciului Vamal, au anihilat o tentativă de contrabandă cu piese pentru aeronave militare şi civile, aduse din Ucraina.

CHIȘINĂU, 10 mai – Sputnik. Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, în comun cu ofiţerii serviciilor specializate ale Serviciului Vamal, au deconspirat un grup infracţional specializat în contrabandă cu piese destinate aeronavelor militare şi civile. 

Documentarea activităţii infracţionale a acestora a durat aproximativ opt luni. În această perioadă, procurorii au acumulat probe suficiente privind modalitatea de organizare a schemei infracționale. Infractorii falsificau actele de provenienţă a mărfurilor şi a tipului destinaţiei.

Оружие - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Al doilea caz de vânzare de armament, depistat săptămâna aceasta de SIS
 

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, în perioada iunie-august 2016, un grup format din 5 cetăţeni ai Republicii Moldova, împreună cu alte persoane în curs de identificare, au introdus din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova, prin eludarea controlului vamal, piese de schimb şi accesorii destinate aeronavelor civile şi militare de model “МИГ-21” şi “СУ-25”.

În urma percheziţiilor efectuate la domiciliile și sediile întreprinderilor cooptate în schema infracțională au fost depistate şi ridicate calculatoare, corespondenţa de pe poşta electronică, telefoane mobile, înscrieri de ciornă, documente contabile şi bancare, precum şi mijloace băneşti în sumă de 194 de mii de dolari şi 100 de mii de euro, provenienţa cărora nu a putut fi justificată. 

Potrivit evaluării, valoarea bunurilor de contrabandă reţinute se cifrează la circa 7 milioane de lei.

Cercetările continuă în vederea stabilirii întregului spectru infracţional al activităţii de contrabandă în proporţii deosebit de mari şi tragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate.

Pentru acest gen de infracţiune, legislaţia naţională prevede pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 3 la 10 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 6000 la 11000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0