Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Iată când se va instala Emmanuel Macron la Palatul Elysee

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Trecere la banca de fotografiiEmmanuel Macron, French presidential candidate and leader of the movement En Marche!, during a news conference following the first round of the election.
Emmanuel Macron, French presidential candidate and leader of the movement En Marche!, during a news conference following the first round of the election. - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ceremonia de transfer al puterii, la Palatul Elysee, sediul administrației prezidențiale, va avea loc cel mai târziu lunea viitoare.

CHIȘINĂU, 8 mai – Sputnik. Emmanuel Macron, ales duminică președinte al Franței, ar urma să își preia mandatul de la actualul șef al statului, Francois Hollande, cel mai târziu pe 14 mai, dar data nu a fost încă stabilită.

Luni, Macron și Hollande vor apărea împreună la Arcul de Triumf la ceremonia anuală de la mormântul soldatului necunoscut, pentru a aniversa victoria aliaților în Europa din 1945, în al doilea război mondial.

French presidential candidate Emmanuel Macron presents his program - Sputnik Moldova
Secretele intime ale președintelui ales al Franței, Emmanuel Macron

Consiliul Constituțional va anunța, marți, rezultatul oficial al alegerilor prezidențiale, câștigate de Macron cu aproximativ 65% în fața candidatei de dreapta Marine Le Pen, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne și rezultatelor parțiale, potrivit agerpres care citează presa străină.

De marți până cel mai târziu sâmbătă, guvernul socialist condus de premierul Bernard Cazeneuve urmează să demisioneze, iar apoi va gestiona afacerile curente până când noul președinte va depune jurământul, probabil sâmbătă sau duminică. Ceremonia de transfer al puterii, la Palatul Elysee, sediul administrației prezidențiale, va avea loc cel mai târziu lunea viitoare.

Noul șef al statului va desemna apoi un nou prim-ministru, iar acesta va trebui să-și formeze guvernul. Richard Ferrand, secretar general al mișcării politice "En Marche!" a lui Emmanuel Macron, a declarat duminică seara că numele viitorului premier nu va fi cunoscut decât peste o săptămână.

Pe 11 și 18 iunie, în Franța urmează alegeri pentru Camera Deputaților, în două tururi. 

Viitorul șef al statului a anunțat deja că prima sa călătorie în străinătate va fi o vizită făcută trupelor franceze, la o dată încă neprecizată. În 2012, Hollande s-a deplasat la Berlin chiar în ziua în care a depus jurământul de președinte.

Deocamdată, la 39 de ani, politicianul de centru și pro-european Emmanuel Macron este cel mai tânăr președinte ales al celei de-a cincea Republici Franceze, fondată de Charles de Gaulle în 1958. Mandatul său este de cinci ani.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+

Fluxul de știri
0