Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vizită importantă la Chișinău. De ea depinde cum vor vota moldovenii în 2018

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Parlamentului a declarat că votul final pentru schimbarea sistemului electoral va fi acordat numai după avizul Comisiei de la Veneția.

CHIȘINĂU, 8 mai – Sputnik. În perioada 9-11 mai, o delegație a Comisiei de la Veneția se va afla într-o vizită de documentare în Republica Moldova.

European Union flags - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Comisia de la Veneția a înaintat trei condiții Chișinăului

Scopul primordial al acestei vizite este intenția parlamentarilor din Moldova de a modifica mecanismul de alegere a Parlamentului. 

Înainte de a veni la Chișinău delegația Comisiei de la Vneția, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a discutat la telefon cu președintele Comisiei, Gianni Buquicchio, pe care l-a informat despre votul de compromis pentru schimbarea sistemului electoral.

La din 5 mai, cu votul a 74 de deputați, Parlamentul a decis comasarea a două proiecte de lege pentru schimbarea sistemului electoral, de bază fiind proiectul care stipulează trecerea la un sistem mixt. 

Președintele Parlamentului a declarat că votul final pentru schimbarea sistemului electoral va fi acordat numai după avizul Comisiei de la Veneția. 

Totodată, Andrian Candu a subliniat că majoritatea va insista asupra revocărei mandatului deputatului. Potrivit lui, se ia în calcul inclusiv o eventuală modificare a Constituției în acest sens. 

Viitoarele alegeri parlamentare ordinare în Republica Moldova vor avea loc la finele anului viitor.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+

Fluxul de știri
0