CHIȘINĂU, 8 mai – Sputnik. Sir Isaac Newton (1642 — 1726) este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă. Studiile sale au condus la elaborarea unor domenii centrale din ştiinţa actuală, cum ar fi matematica clasică şi principiile fizicii mecanice.
Totuşi, potrivit descoperă.ro, spre sfârşitul vieţii, acesta a întreprins o activitate despre care se vorbeşte mai puţin.
În anul 1696, Newton s-a mutat la Londra atunci când a acceptat o poziţie de administrator la Royal Mint.
Royal Mint este o instituţie guvernamentală britanică ce controlează producţia monedelor. Newton a devenit directorul instituţiei în 1699 şi a luat parte la războiul guvernului împotriva falsificatorilor.
În acest sens, a reformat politica guvernului şi a urmărit să pedepsească falsificatorii. În acea perioadă, falsificarea banilor era considerată un act de înaltă trădare şi cei prinşi erau condamnaţi la moarte prin metoda ”hung, drawn and quartered” (spânzuraţi, înecaţi şi tranşaţi).
Newton era implicat activ în investigaţii: se îmbrăca în om al străzii şi vizita pieţe şi taverne pentru a aduna informaţii cu privire la suspecţi. A condamnat astfel cel puţin 28 de falsificatori.
Ironia este că deşi avea simţul dreptăţii şi îi plăcea să prindă infractori, Newton se opunea pedepsei cu moartea. În ciuda reticenţei sale, acesta a urmat legile constituţionale şi a autorizat execuţiile falsificatorilor.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+