Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Moldova s-au înmulțit falsificatorii de bani

© Sputnik / Eyetronicmonete euro
monete euro - Sputnik Moldova
Abonare
De la începutul anului, au fost reținute deja patru grupări infracţionale specializate în operațiuni cu valută falsificată. Potrivit datelor poliției, numărul celor implicați în astfel de activități ilegale devine tot mai mare.

CHIȘINĂU, 6 apr — Sputnik. Colaboratorii organelor ocrotirii ordinii de drept au pus capăt activității unui grup criminal specializat în operaţiuni de introducere în circulație a valutei false, a declarat miercuri în cadrul unei conferințe de presă  șeful direcției de investigație a crimelor economice a Inspectoratului Național al Poliției, Alexei Bacoș.

„Urmărirea a durat trei luni. Acum au fost identificați trei suspecți cu vârste cuprinse între 33 și 52 de ani. Unul dintre ei a mai fost judecat pentru câteva infracțiuni, ultima fiind cea de punere în circulație a banilor falși", a spus ofițerul.

Pe parcursul investigațiilor au fost depistate bancnote falsificate de 20, 50, 100 și 500 de euro. Acestea erau vândute la un preț care constituia 38% din cel nominal.

„Unul dintre suspecți a fost prins în flagrant delict când încerca să vândă 9 mii de euro. Ceilalți doi care urmăreau „tranzacția" s-au făcut nevăzuți. Unul dintre ei a fost prins", a relatat Bacoș, adăugând că în valiza găsită asupra răufăcătorului mai erau încă 12,5 mii de euro falși.

euro - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Euro falşi pe teritoriul Moldovei, cu semne de falsificare distincte

Se presupune că banii au fost falsificați pe teritoriul Uniunii Europene. În prezent se desfășoară investigații în vederea elucidării tuturor circumstanțelor acestui caz. Urmează să fie stabilit cum au ajuns banii falși pe teritoriul Moldovei.

Ambii reținuți sunt plasați în arest preventiv pentru 30 de zile. Pe numele lor a fost intentat un dosar penal, conform căruia ei riscă de la 7 până la 15 ani de închisoare.

„În total, au fost retraşi din circulație 23,5 mii de euro falși. La filiala unei băncii de la Buiucani, suspectul a schimbat o bancnotă falsă de 500 de euro", a adăugat Bacoș.

Potrivit acestuia, în 2016 falsificatorii de bani au devenit mai activi, acest fapt fiind legat de situația economică din ţară.

„În acest an au fost identificate deja patru grupări. În anul trecut a fost doar o constatare și cazuri mărunte. O asemenea amploare nu s-a înregistrat", a specificat omul legii.

Potrivit acestuia, cauzele exacte ale acestui fenomen urmează să fie stabilite în urma unui studiu detaliat.

Fluxul de știri
0