Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Decizie neașteptată a Ministerului Sănătății - detalii

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaВрачи во время проведения операции "Кесарево сечение"
Врачи во время проведения операции Кесарево сечение - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Sănătății al Republicii Moldova își propune să reactiveze în țara noastră meseria de moaşă

CHIȘINĂU, 7 mai — Sputnik. Moașele din Republica Moldova vor avea dreptul să primească nașteri fiziologice fără supravegherea medicului obstetrician. Specialistul va asista doar în cazul gravidelor cu patologii ale sarcinii sau la solicitare, anunță Ministerul Sănătății.

Работа перинатального центра - Sputnik Moldova
Medicii de familie au primit ordin de sus

Însă, noua procedură va fi aplicată abia după instituirea facultății de asistente medicale şi moașe în cadrul Universității de Medicină. Acest lucru a fost discutat în cadrul Conferinței Asociației Moașelor din Republica Moldova, la care a participat și ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Potrivit Ministerului Sănătății, în mai multe state europene profesia de moașă este studiată la universitate. Diploma de studii superioare le conferă moașelor mai multe sarcini şi responsabilități. Asociația Moașelor din Republica Moldova promovează aplicarea experienței internaționale în acest domeniu și în țara noastră.

"Noi am demonstrat că suntem profesioniste. Primim nașteri şi încurajăm mamele să alimenteze la sân. Pregătim psihologic și emoțional familiile pentru nașterea naturală. De asemenea, ajutăm mamele să depășească depresia care apare după naştere. Dar ne dorim mai multe libertăți în exercitarea meseriei. De aceea, considerăm necesar ca profesia de moașă să fie studiată la facultate, ca și alte specialități", a menționat Oxana Zavtoni, președintele Asociației Moașelor din Republica Moldova.

În prezent, în maternitățile din țară activează peste 600 de moașe care ridică un salariu de la 2700 la 3400 de lei.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0