Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Medicii de familie au primit ordin de sus

© Sputnik / Сергей Красноухов / Accesați arhiva multimediaРабота перинатального центра
Работа перинатального центра - Sputnik Moldova
Abonare
Medicii de familie au primit ordin de la Ministerul Sănătății să urgenteze evaluarea cuplurilor care solicită o procedură de fertilizare in vitro

CHIȘINĂU, 21 mart — Sputnik. Ministerul Sănătății le cere medicilor de familie să urgenteze implementarea ordinului cu privire la acordarea serviciilor de reproducere umană asistată.

Potrivit documentului, aceștia trebuie să elibereze cuplurilor care solicită o procedură de fertilizare in vitro gratuită bilete de trimitere pentru investigații și consultații ginecologice.

”Medicul de familie eliberează bilete de trimitere pentru recoltarea frotiului urogenital, efectuarea ecografiei transvaginală, a glandei mamare și a testului Papanicolau. Peste 15 zile, de la solicitarea unei proceduri de fertilizare in vitro gratuită, medicul de familie eliberează cuplului dosarul medical și trimiterea semnată la comisia de evaluare. Cu aceste acte, solicitanții merg la ginecolog, în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie. Specialistul, la rândul său, trimite cuplul să facă investigații medicale de înaltă performanță. Dacă este necesar, acesta solicită efectuarea examenului urologic sau andrologic, în funcție de cauza infertilității”, scrie într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Marșul pentru Viață 2016 - Sputnik Moldova
Important! Îndemnul Mitropolitului Vladimir înainte de 25 martie

Cuplul va primi dosarul medical peste 30 de zile de la adresarea la medicul ginecolog și va merge cu acesta la comisa de evaluare, care stabilește cuplurile eligibile.

Potrivit Ministerului Sănătății, Comisia activează în cadrul Centrului Republican de Reproducere Umană, Genetică Medicală și Planificare a Familiei din cadrul Institutului Mamei și Copilului. De o procedură de fertilizare in vitro gratuită pot beneficia doar cuplurile asigurate medical.

Anterior, Ioan Moșneguțu, Episcopul de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei, a reacționat la inițiativa Guvernului de a oferi cuplurilor cu venituri mici dreptul de a efectua o fertilizare in vitro în baza poliței de asigurare și a declarat că ”adoptarea unei astfel de legi poate avea un impact extrem de negativ asupra modului în care percepem demnitatea şi valoarea vieţii umane”.

Proiectul de modificare al legii privind sănătatea reproducerii a fost aprobat de Parlament în luna decembrie cu votul a 87 de deputați.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0