Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tinerii sunt alungați din țară: Moldova acordă tot mai puține burse

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaExamen, studentă
Examen, studentă - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a redus cu încă 20% numărul burselor acordate de stat pentru instituțiile de învățământ superior pentru anul de studii 2017 – 2018.

CHIȘINĂU, 5 mai — Sputnik. Fostul vicepremier Victor Stepaniuc susține că economiile făcute pe contul instruirii va încuraja și mai mult plecarea peste hotare a tinerilor și va duce la degradarea intelectuală a țării.

Stepaniuc a menționat că, în urma implementării politicii de reducere a cheltuielilor din condul Educației, în Republica Moldova, începând cu anul 2009, finanțarea de la buget a acestui domeniu s-a redus de la 8,4% până la 6,9% din PIB.

Protest profesori - Sputnik Moldova
Criza învățământului în Republica Moldova și viitorul țării

„În prezent, pentru Educație sunt alocate mai puțin de 7% din PIB, ceea ce este foarte puțin pentru orice țară europeană. În cazul dat, Republica Moldova merge pe calea cea mai proastă, deoarece, dacă nu investești în Educație, înseamnă că nu investești în viitorul acestei țări", afirmă ex-vicepremierul Republicii Moldova.

Potrivit acestuia, în Moldova reducerea cheltuielilor pentru Educației a dus deja la faptul că tinerii care au absolvit cu succes liceele pleacă să-și continue studiile peste hotare.

Victor Stepaniuc a subliniat că, odată cu trecerea anilor, va crește predispoziția celor mai buni tineri moldoveni de a emigra.

„În ultimii ani observăm o emigrare foarte activă. De exemplu, în România, în Rusia și în Ucraina. Este foarte rău. De aceea eu, ca pedagog și fost funcționar de stat, spun că autoritățile merg pe o cale greșită. Reducerea în fiecare din ultimii patru ani cu 10, 15, 17 procente a finanțării Educației vorbește despre ineficiența guvernării", a conchis Stepaniuc.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0