Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bătălie în Parlamentul Republicii Moldova - uninominal versus mixt

© Sputnik / Мирослав РотарьMihai Ghimpu în Parlament. Парламент заседание 11.03.2016
Mihai Ghimpu în Parlament. Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Democrații au introdus pe ordinea de zi a ședinței de vineri a Parlamentului Republicii Moldova proiectul de lege ce prevede introducerea sistemului electoral uninominal, iar socialiștii se opun și insistă asupra sistemului electoral mixt

CHIȘINĂU, 5 mai — Sputnik. Deși nu a fost inclus anterior pe ordinea de zi a ședinței plenare a Parlamentului, azi deputații au constatat că proiectul democraților privind desfășurarea alegerilor parlamentare în baza sistemului electoral uninominal figurează pe ordinea de zi a Legislativului.

Iurie Roșca - Sputnik Moldova
Roșca: Sistemul uninominal înseamnă scoaterea transnistrenilor din câmpul legal

Anterior democrații au anunțat că au toate voturile necesare pentru adoptarea acestui proiect de lege.

Recent a fost făcută publică poziția Partidului Popular European vizavi de proiectul democraților moldoveni. Popularii europeni au criticat inițiativa și au amenințat cu „urmări de ordin financiar".

Pe de altă parte, socialiștii susțin proiectul președintelui țării, care a propus desfășurarea alegerilor parlamentare în baza unui sistem electoral mixt: o parte din deputați să fie aleși pe liste de partid și alta — în circumscripții uninominale.

Comuniștii, liberal-democrații și cei din PPEM au declarat că nu susțin proiectul democraților.

O altă inițiativă, care nu a mai căpătat forma unui proiect de lege, este a liderului grupului popular-european, deputatul Valeriu Ghilețchi. El a pledat anterior pentru un sistem preferențial, în care cetățenii să poată decide inclusiv locul în listă al candidaților din fiecare circumscripție.

La această oră ședința Parlamentului a fost întreruptă. Spicherul Andrian Candu a anunțat o pauză, timp în care Comisia Juridică pentru Numiri și Imunități va veni cu un raport asupra celor două proiecte de lege privind sistemul electoral din Republica Moldova.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0