Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chirtoacă ar putea fi salvat doar de un război sau stare de urgență

© Sputnik / Miroslav RotariДорин Киртоакэ
Дорин Киртоакэ - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Potrivit Codului Electoral al Republicii Moldova, referendumul local nu se efectuează doar în cazul decretării sau instituirii stării de urgenţă, de asediu sau de război.

CHIȘINĂU, 5 mai – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a recepționat hotărârea Judecătoriei Chișinău cu privire la eliberarea listelor de subscripție și înregistrarea grupului de inițiativă în vederea organizării și desfășurării referendumului local de demitere a primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă.

O cupă de glod pentru Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Politică
Ultima oră: Curtea de Apel a dat undă verde referendumului anti-Chirtoacă

Curtea de Apel Chișinău a admis, la 27 aprilie, cererea prezentată de consilierii PSRM cu privire la organizarea unui referendum local la care locuitorii municipiului Chișinău vor fi invitați să răspundă dacă mai vor sau nu ca funcția de primar în Capitală să fie ocupată de liberalul Dorin Chirtoacă. Prin decizia sa, Curtea de Apel a casat hotărârea Judecătoriei Buiucani, din 4 aprilie, prin care a fost respinsă solicitarea socialiștilor.

Potrivit Codului Electoral al Republicii Moldova, referendumul  local nu se efectuează doar în cazul decretării sau instituirii stării de urgenţă, de asediu sau de război.

”Dacă data referendumului local a fost stabilită pentru ziua în care, ulterior, se decretează sau se instituie starea de urgenţă, de asediu sau de război, el se anulează de drept sau se amână pentru o altă zi”, potrivit documentului.

Referendumul local nu poate avea loc de asemenea cu 120 de zile înainte şi cu 120 de zile după ziua desfăşurării în acelaşi teritoriu a oricărui tip de alegeri sau referendum, decât dacă se desfăşoară în aceeaşi zi.

Hotărârea privind amânarea referendumului local se adoptă de către Comisia Electorală Centrală la propunerea consiliului local sau a autorităţii reprezentative a unităţii administrativ-teritoriale cu statut special care a emis actul de desfăşurare a referendumului.

Dorin Chirtoacă se află la al treilea mandat în funcția de primar al municipiului Chișinău. Acesta a fost ales pentru a treia oară la scrutinul din 14 iunie 2015, cu votul a 163.570 de alegători.

Decizia privind revocarea primarului se consideră adoptată prin referendum local dacă pentru ea a votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii primarului, dar nu mai puţin de jumătate din numărul alegătorilor care au participat la referendum.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0