Modificări la Codului Muncii: Doar şase ore de muncă în zilele de vineri

© Sputnik / Fedorenko Vladimir / Accesați arhiva multimediaMoscow residents relax on Vorobyovy Hills at the weekend.
Moscow residents relax on Vorobyovy Hills at the weekend. - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Un proiect de modificare a Codului Muncii prevede reducerea numărului de ore de muncă în România de la 40 la 38 pe săptămână, astfel încât vineri programul de lucru să fie de şase ore, aşa cum se întâmplă în alte ţări

Chişinău, 30 apr — Sputnik. Un proiect de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor, iniţiat de doi parlamentari liberali, prevede ca programul de lucru să fie redus vinerea până la 6 ore, pentru a se diminua stresul la locul de muncă.

În proiect se subliniază că această modificare a programului de lucru trebuie introdusă „fără afectarea salarizării aflate în plată".

Cei doi parlamentari menţionează statele europene în care timpul de muncă este redus, de exemplu Olanda, unde numărul mediu de ore lucrate pe săptămână este de 29, în Danemarca şi Norvegia de 33, în Germania, Elveţia şi Belgia de 35, în Suedia şi Italia de 36 de ore.

Трудовая книжка - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vor fi sau nu lichidate Carnetele de muncă, ce au decis deputații moldoveni

Un alt argument al parlamentarilor este că raportul dintre numărul de angajaţi şi cel al pensionarilor este de aproape unu la unu, adică dublu faţă de situaţia din 1990.

De asemenea, o altă soluţie propusă de parlamentari este reducerea săptămânii de muncă de la 5 la 4 zile, cu mărirea timpului de lucru la 10 ore pe zi. Ei dau drept exemplu SUA, unde, în peste 43% dintre companii, rămâne la discreţia angajaţilor şi a patronilor stabilirea numărului de zile lucrate.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0