CHIȘINĂU, 27 apr — Sputnik. În urma perchezițiilor operate ieri de ofițerii Centrului Național Anticorupție și angajații Procuraturii Anticorupție la Primăria Capitalei, șapte persoane au fost reținute în cadrul dosarului parcărilor cu plată, inclusiv viceprimarul Nistor Grozavu și șeful Direcției Transport Public, Igor Gamrețchi. Administrația Capitalei a propus anterior un proiect al regulamentului de funcționare a parcărilor și parcajelor auto cu plată în Chișinău, urmând să amenajeze locuri special de parcare cu ajutorul companiei private austro-ungare EME Parkleitsystem GmbH, care ar fi încasat banii din această mega afacere timp de 25 de ani.
Responsabili din cadrul CNA au comunicat că există dovezi că licitația a fost organizată cu încălcări, iar anumiți funcționari de la Primărie și reprezentanții companiei-câștigătoare au acționat concertat.
Potrivit lui Victor Gurău, care a fost consilier municipal, principalul profitor al proiectului parcărilor cu plată este Dorin Chirtoacă, cel care a făcut lobby activ în acest sens.
"Dorin Chirtoacă trebuia să fie arestat încă de ieri-alaltăieri. Deoarece există o sumedenie de dovezi că el nu doar este implicat în aceste acțiuni ilegale, ci este principalul beneficiar al acestor scheme", a declarat interlocutorul pentru Sputnik Moldova. Gurău a subliniat că contractul privind amenajarea parcărilor cu plată a fost semnat cu încălcări grave. La etapa inițială au fost admise acțiuni ilegitime față de aleșii locali.
„Locuitorii orașului sunt jefuiți de două ori. În primul rând, conform contractului, din mijloacele bugetare va trebui de restituit banii primiți pentru implementarea acestui proiect. În al doilea rând, orășenii, pentru a-și parca mașina, vor achita din banii lor proprii prețurile mărite, inventate în anumite birouri pentru a recupera acele sume care au fost împărțite între aceste grupări politico-oligarho-mafiote", a spus Gurău.
Acesta susține că în Chișinău practic toate proiectele investiționale „au o componentă coruptă politico-mafiotă", iar autoritățile publice locale, împrumutând bani de la structurile financiare europene, îi investesc în asemenea proiecte, după care le transmit, chipurile, în gestiunea capitalului privat.
Gurău a mai atras atenția asupra faptului că autoritățile locale din Capitală se află sub controlul direct al lui Chirtoacă, ceea ce reprezintă un precedent periculos.
„Practic, nu au mai rămas alți conducători afară de Chrtoacă. Practic, nu mai avem nici un viceprimar… Situația este mult mai dramatică decât pare", a subliniat fostul consilier municipal, spunând că este convins că acest lucru se întâmplă cu un anumit scop: pentru ca Dorin Chirtoacă să rămână unicul diriguitor al orașului, astfel încât demiterea sa ar putea să aibă consecințe nefaste asupra administrării municipiului.
„Cred că Chirtoacă special procedează astfel pentru ca organele de drept să nu-l poată demite, deoarece ar însemna că administrația orașului rămâne fără conducător. La momentul de față trebuie să-și spună cuvântul Guvernul, Parlamentul și Consiliul municipal vizavi de aprobarea viceprimarilor care, în caz că Dorin Chirtoacă va fi arestat, să aibă cine administra capitala", a încheiat Gurău.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|