Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Reacția dură a PDM la inițiativa lui Igor Dodon

© Sputnik / Miroslav RotariДемократическая партия Молдовы ПДМ
Демократическая партия Молдовы ПДМ - Sputnik Moldova
Abonare
Partidul Democrat din Moldova (PDM) anunță printr-un comunicat că a luat act de inițiativa Președintele Igor Dodon privind înlocuirea actualului sistem electoral cu unul mixt.

CHIȘINĂU, 18 apr — Sputnik. PDM își exprimă întâi de toate regretul pentru faptul că Președintele și PSRM nu au găsit de cuviință să inițieze până acum un dialog constructiv pe această temă.

„Au ieșit cu o inițiativă doar când au înțeles că există voturile necesare pentru schimbarea actualului sistem electoral și că există consens în societate pe acest subiect", scrie în comunicatul difuzat marți. Formațiunea a calificat anunțul președintelui drept un „truc politic, o încercare de a împiedica votarea sistemului uninominal și de a muta atenția societății spre altceva, pentru a crea confuzie".

Президент Республики Молдова Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Cele 7 puncte ale lui Dodon, care dau totul peste cap - planul președintelui

PDM și-a reiterate poziția, subliniind că „doar sistemul uninominal le va oferi cetățenilor un control deplin asupra deputaților din viitorul Parlament, iar acest lucru a reieșit foarte clar și din consultările publice pe care le-am avut".

Formațiunea amintește de dezbaterile pe marginea proiectului, care au durat timp de aproximativ o lună, pe care l-a inițiat aceasta și a subliniat că în urma lor „inițiatorii au operat mai multe modificări în proiectul depus în Parlament și sunt gata să facă și alte completări". Mai mult, PDM se arată deschis să discute inclusiv cu partidele și reprezentanții societății care propun sistemul mixt.

„Nu refuzăm dialogul cu nimeni, dimpotrivă, încurajăm să existe unul cât mai deschis și constructiv", se arată în comunicatul democraților.

În opinia lor „ultimele sondaje au arătat o preferință clară a cetățenilor pentru sistemul de vot uninominal".

PDM consideră că reforma politică este absolut necesară. În viitorul Parlament, cetățenii trebuie să fie reprezentați de cei pe care îi aleg în mod direct, diaspora să aibă proprii deputați, organizațiile etnice să fie și ele reprezentate, precum și alte categorii importante ale societății. Iar schimbarea sistemului de vot reprezintă doar un început al reformării clasei politice.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0