Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cât ne-a costat în acest an masa de Sfintele Paști

© Sputnik / Miroslav RotariПасхальная ярмарка в центре Кишинева
Пасхальная ярмарка в центре Кишинева - Sputnik Moldova
Abonare
Preparatele de Paşti care în general nu lipsesc de pe masă sunt ouăle roşii, drobul de miel, pasca şi cozonacul

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Masa de Paște este întotdeauna încărcată cu bunătăți, care mai de care mai gustoase. Indiferent de situația materială a fiecăruia, toți moldovenii se străduie să pregătească pentru masa de Învierea Domnului mâncărurile specifice acestei date.

Пасхальная ярмарка в парламенте Молдовы пасха яйца - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Hristos a Înviat!

Astfel, de pe masă în ziua de Paște nu va lipsi Pasca, mielul, ouăle roșii și brânza de oi proaspătă sau cum i se mai spune în popor – cașul. Pe masă vor fi, desigur, și bucate din carne de porc, diferite mezeluri și mâncăruri calde. Toate acestea vor fi completate și cu salate, măsline, muștar și desigur vinul roșu sau alb. 

Corespondentul Sputnik-Moldova a făcut un calcul al tuturor acestor bucate, luând la bază cele mai mici prețuri din cele propuse pe piață și în magazine. 

Așadar, un kilogram de carne de miel a putut fi procurat cu 75 de lei, ceea ce înseamnă că pentru un mieluț de 3 kilograme s-a plătit 225 de lei. Un kilogram de caș costă în aceste zile 70 de lei, iar 10 ouă – 17 lei. 

Piața Centrală - Sputnik Moldova
Podcasturi
Prețuri mai mari la produsele alimentare. Să ai carne pe masa de Paște e un lux

Pasca s-a vândut la un preț de 40 – 70 de lei, iar cozonacul produs de cel mai mare producător de panificație din țară a costat 45 de lei. 

Roșiile s-au vândut la piață între 30 și 50 de lei kilogramul, la fel și castraveții. Ceapa verde, pătrunjelul și mărarul puteau fi cumpărate cu câte 3 lei – o legătură mică. Un kilogram de ridichie costa între 17 și 20 de lei. În sâmbăta Paștelui, însă, comercianții de la Piața Centrală din Chișinău au majorat prețurile cu până la 20 de lei kilogramul la roșii și castraveți. 

Dacă mai adăugăm mezelurile, vinul, dulciurile și fructele, atunci sumele cheltuite pentru a pregăti masa de Paște trec de 2,5 mii de lei. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare: Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+

Fluxul de știri
0