Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Schimbare majoră pentru șoferii din Moldova. Unele permise vor fi anulate

© Sputnik / Rodion ProcaTraseu
Traseu - Sputnik Moldova
Abonare
Unele permise de conducere eliberate șoferilor din Republica Moldova vor fi anulate, un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de ministerul de profil

CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. Șoferii din Moldova ar putea rămâne fără permisele de conducere eliberate pe viață. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC). 

În prezent în Moldova sunt mai multe modele ale carnetelor de conducere. Permisele de conducere eliberate din 1995 până în 2008 au un termen de valabilitate nelimitat. Modelele carnetelor de șofer eliberate după anul 2008 au un termen de valabilitate de 10 ani. 

Автомобильные пробки, ул. Чуфля - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Atenție șoferi! Câți bani trebuie să aveți în buzunar dacă vă porniți la drum

Potrivit proiectului MTIC, permisele de conducere pe viață vor fi anulate. Astfel, în Moldova vor fi eliberate două tipuri de permise de conducere: cu o valabilitate de 10 ani și de 5 ani. 

Pentru persoanele care au atins vârsta de 65 ani, permisul de conducere național se va elibera cu termenul de valabilitate de 5 ani, cu condiția, că pe o durată mai scurtă, asupra titularului nu sunt aplicate alte restricții medicale în acest sens.

MTIC explică că prin ajustarea termenului de valabilitate a permisului de conducere se va pune în condiții echitabile titularii carnetelor de șofer de toate modele.

Potrivit Directivei Parlamentului și Consiliului Uniunii Europene, la care MTIC face referire, pentru categoriile/subcategoriile Cl, ClE, C, CE, Dl, DIE, D și DE – termenul de valabilitate va fi de 5 ani. Pentru categoriile/subcategoriile Al, A2, A, BI, B și BE – permisele de conducere vor avea o valabilitate de 10 ani.

Proiectul urmează să fie avizat de Guvern și dezbătut și aprobat de Parlament. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare: Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+

Fluxul de știri
0