Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Atenție șoferi! Câți bani trebuie să aveți în buzunar dacă vă porniți la drum

© Sputnik / Miroslav RotariАвтомобильные пробки, ул. Чуфля
Автомобильные пробки, ул. Чуфля - Sputnik Moldova
Abonare
De săptămâna aceasta, amenzile pentru încălcarea Regulamentului Circulației Rutiere s-au dublat, unele dintre ele au ajuns până la 25 de mii de lei

CHIȘINĂU, 18 mar – Sputnik. Din 17 martie, amenzile aplicate pentru încălcarea Regulamentului Circulației Rutiere (RCR) s-au dublat. Noile sancțiuni contravenționale au fost publicate, vineri, într-o ediție specială a Monitorului Oficial. 

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a motivat necesitatea majorării amenzilor pentru această categorie de infracțiune prin faptul că, amenzile de până acum nu-i motivau pe șoferii nedisciplinați să respecte RCR. 

”Comportamentul din trafic vorbește despre faptul că sancțiunile sunt unele care să descurajeze. Unica concluzie este că trebuie înăsprite. Logică pe care am urmat-o și noi”, a declarat ministrul.  

Potrivit lui, noile amenzi au crescut cu 50 la sută. 

”Încălcările comise din 16 martie vor fi documentate și sancționate conform noilor modificări la Codul Contravențional, iar cele care au fost săvârșite până la această dată vor fi sancționate conform Codului vechi”, a declarat Cebotari. 

Conducătorii auto care vor fi prinși în stare de ebrietate la volan vor plăti amenzi mai mari. Amenda contravențională pentru conducerea în stare de ebrietate va constitui de la 17,5 mii de lei la 25 de mii de lei.

Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Din martie, șoferii din Moldova vor plăti o amendă de peste 2 mii de euro

S-au dublat și amenzile pentru conducerea vehiculului fără permis de conducere. Acestea vor varia între 1,5 mii și 3 mii de lei. În cazul în care la volan va fi depistată o persoană privată de dreptul de a conduce, aceasta va fi amendată cu 3 mii sau 4,5 mii de lei. 

Depășirea vitezei de circulație stabilită pe sectorul respectiv de drum se va sancționa de la 300 până la 1,5 mii de lei.    

De la 3 mii de lei până la 3750 de lei vor fi sancțiunile pentru traversarea liniei de cale ferată cu încălcarea RCR. 

Oprirea și staționarea în locurile interzise îi va costa pe conducătorii auto câte 300 de lei, la fel și nerespectarea regulilor de circulație în zonele rezidențiale. 

Trecerea la culoarea roșie a semaforului va fi pedepsită cu 750 de lei sau 900 de lei, iar ignorarea cererii agentului de circulație de a se opri îl va costa pe șofer 750 – 1500 de lei. 

Conducătorii auto care nu vor lăsa să treacă vehiculele cu regim prioritar de circulație, vor fi amendați cu 750 – 900 de lei. 

Au crescut și sancțiunile pentru pietonii nedisciplinați. Astfel în cazul în care pietonul va traversa neregulamentar strada, el riscă de la 150 până la 300 de lei.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0