Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

În Constituția Republicii Moldova a apărut un nou articol

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент заседание 11.03.2016
Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Parlamentul de la Chișinău a modificat și completat Constituția Republicii Moldova

CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Legea Supremă a țării a fost completată cu un capitol nou despre statutul și rolul instituției Avocatului Poporului. Capitolul Statutul şi rolul Avocatului Poporului stipulează că acesta asigură promovarea şi protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. 

Флаг Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Constituția Moldovei ar putea fi modificată din nou

Avocatul Poporului este numit în funcţie de către Parlament, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit.

Noile reglementări, adoptate cu 81 de voturi, vor proteja independenţa instituţiei Ombudsmanului de fluctuaţia politică, conform recomandărilor structurilor internaționale, în special, a Comisiei de la Veneţia.

Deputații au modificat, în prima lectură, Capitolul din Constituția Republicii Moldova despre Autoritatea judecătorilor. Noile modificări exclud termenul iniţial de 5 ani de numire a judecătorilor. Aceștia vor fi numiți în funcţie de către preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, până la atingerea plafonului de vârstă.

Preşedintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Membrii CSM vor fi aleşi sau numiţi pentru un mandat de 6 ani, fără posibilitatea de a deţine două mandate consecutiv. Din componența CSM nu va mai face parte procurorul general.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0