Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Constituția Moldovei ar putea fi modificată din nou

© Sputnik / Miroslav RotariФлаг Республики Молдова
Флаг Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul va examina în ședința de miercuri un proiect de lege prin care propune modificarea Articolului 27 din Constituția Republicii Moldova, ce stipulează condițiile în care dreptul la asociere va putea fi restricționat.

CHIȘINĂU, 28 dec — Sputnik. Constituția Republicii Moldova ar putea fi modificată. Cabinetul de Miniștri va examina un proiect de lege care ar garanta dreptul general de asociere, nu doar în sindicate și partide, așa cum este acum. În același timp, urmează a fi stabilite condițiile în care acest drept ar putea fi limitat.

Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Parlamentarii au modificat Constituția. Procurorul general va fi numit altfel

"(1) Orice persoană are dreptul de a se asocia liber cu alte persoane, inclusiv de a constitui sindicate sau patronate, precum și de a se afilia la acestea", prevede proiectul de lege constituțională.

Potrivit autorilor, dreptul la asociere nu este absolut, iar exercitarea lui poate fi restrânsă dacă este periclitată securitatea națională, sănătatea, moralitatea sau ordinea publică.

"(2) Exercitarea dreptului la libera asociere poate fi limitată numai în cazurile expres prevăzute de lege, dacă această limitare constituie o măsură necesară într-o societate democratică, pentru asigurarea securității naționale, a ordinii publice, prevenirea infracțiunilor, protejarea sănătății, moralei sau a drepturilor și libertăților altor persoane", se mai arată în document.

Conform notei informative a proiectului, Constituția nu prevede expres libertatea generală de asociere, în afară de sindicate și partide, deși acest drept este garantat de tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte.

Totodată, autorii menționează că la implementarea prevederilor prezentului proiect de Lege nu va fi nevoie de modificarea cadrului normativ existent.

În data de 25 noiembrie, deputații au operat modificări la Constituția Republicii Moldova. Atunci Legislativul a modificat procedura de numire în funcție a Procurorului General, dar și durata mandatului acestuia.

Foforul Legislativ poate să modifice Constituția cu votul a cel puțin 67 de deputați.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0