Analist: "Trump a insultat grav China și președintele său"

© REUTERS / Carlos BarriaU.S. President Donald Trump welcomes Chinese President Xi Jinping at Mar-a-Lago state in Palm Beach, Florida, U.S., April 6, 2017.
U.S. President Donald Trump welcomes Chinese President Xi Jinping at Mar-a-Lago state in Palm Beach, Florida, U.S., April 6, 2017. - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
"Donald Trump i-a transmis lui Xi Jimping că trebuie să accepte tot ce vrea și face SUA, nu ce spun legile internaționale, acelea sunt pentru ceilalți, nu pentru Washington"

CHIȘINĂU, 9 apr — Sputnik. Atacul împotriva Siriei a fost lansat chiar în timpul vizitei președintelui chinez Xi Jimping, mai mult, al doilea tir cu rachete s-a desfășurat chiar în timpul dineului celor doi șefi de stat. "Acest fapt mă determină să afirm că a fost o sfidare și o insultă majoră adusă președintelui Chinei și poporului pașnic chinez", a declarat analistul sistemic Dragoș Dumitriu.

"Este o insultă de prim rang, dat fiind faptul că Republica Populară Chineză este un permanent promotor al păcii și al soluțiilor politice de rezolvare a situațiilor. În context, chestiunea este și mai gravă, China fiind unul dintre membrii permanenți ai Consiliului de Securitate care au solicitat o investigație a incidentului presupusei folosiri a armelor chimice înainte de orice acțiune", consideră fostul deputat.

Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Moldova
Putin califică atacul SUA asupra Siriei drept agresiune asupra unui stat suveran

Dumitriu consideră că Trump a insultat de două ori China — prima dată trecând peste solicitarea ei legală și legitimă, a doua oară procedând la o agresiune armată chiar în timpul unei vizite oficiale.

"Practic, Trump a dorit să-i spună lui Jimping că dacă vrea să facă afaceri cu SUA, atunci trebuie să accepte tot ce vrea SUA, nu ce spun legile și organizațiile internaționale, acelea sunt pentru ceilalți, nu pentru Washington", consideră Dumitriu.

De menționat că, imediat după atacul american, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing, a declarat că țara sa se opune utilizării forței în relațiile internaționale. "China de opune întotdeauna utilizării forței în relațiile internaționale și milităm pentru rezolvări pașnice, prin dialog. Am ținut întotdeuna să rezolvăm criza siriană prin mijloace politice".

Astăzi, după plecarea înaltei delegații chineze din SUA, Xinhua, agenția de stat chineză, a numit atacul "actul unui politican slăbit care avea nevoie să-și încordeze mușchii". În analiza sa, Xinhua apreciză că "Trump a ordonat atacul pentru a se distanța pe el însuși de susținătorii Siriei de la Moscova, pentru a acoperi acuzațiile că el este pro-Rusia".

"Este grav dacă agenția principală a Chinei comentează în acest fel", consideră Dragoș Dumitriu, "aceasta înseamnă că președintele SUA a fost catalogat extrem de nefavorabil de chinezi — iar faptul că și-au permis un asemenea comentariu arată că sunt extrem de supărați și jigniți pentru faptul că a organizat "în onoarea lor" acel spectacol de moarte și încălcare a legilor internaționale".

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0