Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Declarația unui preot ortodox despre viitorul Europei

© Facebook / Părintele Calistrat ChifaPărintele Calistrat Chifa
Părintele Calistrat Chifa - Sputnik Moldova
Abonare
Află ce crede Părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni din România despre invazia musulmanilor în Europa și ce trebuie să învățăm de la creștinii din Siria și Egipt

CHIȘINĂU, 8 apr — Sputnik. Părintele Calistrat Chifa de la Mănăstirea Vlădiceni de lângă Iași, a vorbit creștinilor ce crede el despre valul de emigranți musulmani și face apel la istorie pentru a a trage învățăminte din experiența trecutului.

Мусульмане во время молитвы в Мьянме - Sputnik Moldova
În zece ani, toți vom fi musulmani din cauza stupidității noastre

La ora actuală, Europa este invadată de peste două milioane de musulmani, care sub formă de emigranţi, vin şi intră în țările creştine. Pe o altă parte, poate fi o "Plagă a lui Faron" (calamitate, pacoste, flagel, pedeapsă divină sau umană: cele zece plăgi ale Egiptului) noi o putem trata ca pe o glumă, sau ca pe un lucru normal, dar pe de altă parte, vom vedea urmările. Cei care vin peste noi, vin şi ei cu un obicei, cu o cultură, cu o mentalitate… în care, dacă este şubredă şi bolnavă a ta, sau nu este sănătoasă, nu este creştină, nu este fondată, nu este argumentată, nu este întărită, nu este cimentată pe piatra faptei concrete, vom pierde! Pentru că noi toţi ne numim creştini, luăm lumina la Înviere, trecem o dată sau de două ori în post să ne spovedim, avem carte de rugăciuni acasă, avem Biblie, avem icoană la birou sau acasă, dar asta nu înseamnă că suntem creştini desăvârșiți”, atenționează părintele Calistrat.

Totodată, el crede că atunci când se amestecă diferite neamuri nu poate să existe un echilibru de egalitate

”Când găsim aceste amestecături de neamuri, găsim aceste amestecături de cultură, niciodată nu va exista un echilibru de egalitate. Şi ţinând cont că istoria se repetă, dacă ne uităm mai ales la războaiele romane, vedem de-a lungul istoriei că, atunci când un popor venea peste alt popor, fie fuzionau şi se forma o cultură nouă, fie cel mai puternic înghiţea cultura celui mai slab popor, şi o impunea pe a lui. Şi ţinând cont de radicalismul islamic, s-ar putea ca cei mai mulţi să pierdem din Creştinism. Cel mai probabil să trăim liniştiţi şi împăcaţi la gândul că suntem sănătoşi şi avem ce ne trebuie, dar uite, că în Siria şi în Egipt, acei creştini au ales sa moară, decât să renunţe de a mai fi creştini! Dar pentru asta își trebuie o anumită trăire, un anumit caracter!”, a mai subliniat ieromonahul de la Vlădiceni.

 

Părintele Calistrat aduce exemplul Sfântul Antonie cel Mare pentru a sublinia cât este de important ca să ne rugăm pentru liniștea între neamuri şi între popoare.

"Sfântul Antonie cel Mare se ruga pentru diavoli şi Dumnezeu i-a poruncit: Antonie nu te mai ruga pentru ei, pentru că nu au pocăinţă, nu că Eu nu i-aş putea ierta!" Deci, demonii, nu primesc pocăinţa, smerenia! Dar cu atât mai mult, noi trebuie să ne rugăm pentru liniştea între neamuri şi între popoare, pentru că de liniştea lor, depinde şi liniştea noastră! Biserica se roagă în Ectenie, să ne apere de ciumă (la vremea aceea ciuma făcuse ravagii) de foamete, de potop, de cutremur, de foc (care poate fi şi de la Dumnezeu şi pământesc), de sabie (adică de război), de venirea asupra noastră a altor neamuri — iată că noi lucrul acesta l-am trăit deja”, a mai subliniat părintele Calistrat.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0