Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul Republicii Moldova nu are bani să majoreze salariile profesorilor

© Sputnik / Miroslav RotariПравительство РМ Guvernul Republicii Moldova
Правительство РМ Guvernul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Pavel Filip le-a spus jurnaliștilor că Guvernul nu dispune la moment de mijloace financiare pentru a satisface cererea pedagogilor privind majorarea salariilor cu 50 la sută

CHIȘINĂU, 6 apr — Sputnik.  Premierul Pavel Filip a chemat sindicaliștii din învățământ la dialog pentru a găsi o soluție privind majorarea salariilor pedagogilor din țară.

Miercuri, la Chișinău a avut loc cel mai mare protest din ultima perioadă al pedagogilor, aceștia ieșind în stradă pentru a patra oară în decurs de o lună. Ei cer majorarea salariilor cu 50 la sută.

Filip a spus că pedagogii merită salarii mai mari, însă actualmente statul nu dispune de mijloace financiare suficiente.

Протест учителей - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dascălii au protestat la Chișinău. Mesajul inedit al premierului Pavel Filip

După protestele anterioare a fost creat un grup comun, format din reprezentanți ai guvernului și sindicatelor. În urma discuțiilor s-a convenit ca salariile să fie majorate cu 10% pentru persoanele care nu fac parte din categoria cadrelor nedidactice, însă activează în domeniul educațional. Totodată, s-a convenit asupra continuării tratativelor, însă nu se știe din care cauză sindicatele au decis să iasă iarăși la acțiuni de protest, a subliniar șeful Cabinetului de Miniștri.

Filip a subliniat că Guvernul a reușit în 2016 să stabilizeze situația atunci când exista riscul de a se ajunge în imposibilitatea achitării salariilor și pensiilor, menționând că spre sfârșitul acestui an se vor acumula mijloace la buget și va fi posibilă majorarea salariilor.

Miercuri, Dumitru Ivanov, liderul Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova, a declarat că, dacă protestatarii nu vor obține un răspuns acceptabil, aceștia vor fi nevoiți să recurgă la o altă modalitate de protest: sistarea procesului de studii.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0