CHIȘINĂU, 5 apr – Sputnik. Câteva sute de profesori din toată țara au întrerupt, miercuri, orele de curs și au organizat o amplă acțiune de protest la Chișinău, în cadrul căreia au cerut majorarea salariilor.
Dascălii au mers în marș pe artera principală a Capitalei, scandând ”Fără educație nu există națiune”, ”Vrem un trai decent”, ”Educația – prioritatea națională”, ”Vrem salarii majorate”, ”Nu alungați tinerii din țară”, ”Vrem salariile mari ca la parlamentari”.
În timpul marșului de protest al pedagogilor, circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt s-a desfășurat cu dificultate. Pe direcția de sens spre centru, traficul a fost întrerupt aproape o oră.
Manifestanții s-au oprit în fața Guvernului, unde au fost întâmpinați de ministrul Educației, Corina Fusu. În timp ce aceasta făcea declarații pentru presă, în care anunța despre faptul că ministerul a onorat unele revendicări ale profesorilor, pedagogii au început să o huiduiască. ”Rușine, rușine”, strigau dascălii care cer de mai mult timp majorarea salariilor.
După ce a făcut declarații în fața presei, ministrul Educației s-a întors în sediul Guvernului fără să mai discute cu protestatarii.
O reacție a avut premierul Pavel Filip. Șeful Guvernului nu a exclus o tentă politică a acestor proteste organizate de sindicate și a declarat că este gata să schimbe remunerarea sa lunară cu cea a unui lider sindical.
”Și eu astăzi sunt gata să schimb salariul de prim-ministru cu salariul unui lider sindical”, a declarat premierul după ședința de miercuri Guvernului.
Prim-ministrul a îndemnat liderii sindicali să nu-și ascundă salariile mari pe care le primesc, să renunță la practica de șantaj și să vină la negocieri cu Guvernul.
”Toți au nevoie de salarii mari în Moldova. Înțeleg bine acest lucru. Veniturile sunt mici și cetățenii fac față cu greu prețurilor și tarifelor mari. Obiectivul meu este să oferim salarii mari pentru toți”, a mai declarat șeful Guvernului de la Chișinău.
Revendicările profesorilor rămân aceleași: egalarea salariului pentru I categorie de salarizare cu mărimea minimului de existență, începând cu 1 ianuarie 2017; majorarea cu 50 % a salariului de funcție pentru personalul didactic și științifico-didactic, începând cu 1 ianuarie 2017 și recalcularea anuală necondiționată a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadrați în câmpul muncii.
În cazul în care revendicările nu vor fi satisfăcute sută la sută, pedagogii au amenințat cu sistarea procesului de studii.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>