Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Atacatorul sinucigaș din Sankt Petersburg și relația lui cu teroriștii

© AFP 2024Акбаржон Джалилов
Акбаржон Джалилов - Sputnik Moldova
Abonare
În casa presupusului terorist Akbarjon Djalilov au fost efectuate percheziții. Înainte de atacul terorist, întreaga sa familie a dispărut.

CHIȘINĂU, 5 apr — Sputnik. Șeful Comitetului de Anchetă al Federației Ruse, Aleksandr Bastrâkin, a dispus verificarea informațiilor despre Akbarjon Djalilov, autorul atacului terorist din Sankt-Petersburg. Bastrâkin a dispus să fie verificate inclusiv legăturile sale cu eventualii complici — membri ai grupării teroriste „Stat Islamic" (care este interzisă în Rusia), transmite RIA Novosti.

Взрывы в метро в Санкт-Петербурге - Sputnik Moldova
Rusia
Doliu de trei zile în Sankt Petersburg

„Generalul de justiție Aleksandr Bastrâkin a dat indicații să fie stabilite toate circumstanțele celor întâmplate și verificate toate datele cu privire la identitatea suspectului", a comunicat Svetlana Petrenko, reprezentant special al Comitetului de Anchetă al Federației Ruse.

Potrivit acesteia, la ora actuală a fost stabilită identitatea altor două victime.

„Astfel, doar un cadavru nu a fost identificat. Anchetatorii vor demara procedura preluării de către rude a corpurilor neînsuflețite ale victimelor", a adăugat Petrenko.

În casa în care a locuit sinucigașul, au fost efectuate percheziții.

Camerele de supraveghere au înregistrat momentul ieșirii suspectului din casă purtând o geantă și un rucsac.

Iar fratele tatălui lui Akbarjon Djalilov neagă faptul că nepotul său ar fi fost extremist.

Potrivit unchiului, Djalilov frecventa regulat moscheea, dar nu s-a observat să fi fost un adept al extremismului. Însă, în ajunul difuzării comunicatului despre atacul terorist din Sankt Petersburg, întreaga sa familie a dispărut, inclusiv fiul mai mic.

Vecinii părinților lui Djalilov spun că această familie era foarte „pozitivă și prietenoasă".

Au trei copii, dintre care doar cel mai mic locuiește deocamdată cu ei. În acest an el absolvește școala din Oș. Sora mai mare a suspectului locuiește aparte cu soțul.

Взрыв в метро Санкт-Петербурга - Sputnik Moldova
Rusia
Exploziile din metroul din Sankt Petersburg au făcut victime - video

Luni, 3 aprilie, pe linia de metrou între stațiile „Sennaia Ploșciadi" și "Tehnologhiceski Institut-2" din Sankt Petersburg s-a produs o explozie. O altă explozie, care urma să aibă loc la stația „Ploșciadi Vosstania", a fost zădărnicită datorită faptului că a fost depistat la timp dispozitivul explozibil artizanal. Conform celor mai recente informații, în urma atentatului, au murit 14 persoane, iar 51 au fost rănite.

Comitetul de Anchetă al Federației Ruse a intentat un dosar penal în baza art. „Atac terorist". Conform datelor Comitetului, autorul atacului terorist este Akbarjon Djalilov, născut în anul 1995, originar din Kârgâzstan. Anume acesta a lăsat inițial bomba camuflată la stația „Ploșciadi Vosstania", după care s-a sinucis detonând dispozitivul explozibil într-un vagon cu pasageri din metrou.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0