Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Persoanele fără poliță medicală vor plăti câteva mii de lei amendă și penalitate

© Sputnik / Всеволод Тарасевич / Accesați arhiva multimediaO soră medicală și un pacient la spital
O soră medicală și un pacient la spital - Sputnik Moldova
Abonare
Amenda pentru neprocurarea poliției de asigurare medicală în Moldova ajunge până la 1650 de lei, plus o penalitate pentru fiecare zi de întârziere – de peste 4 lei

CHIȘINĂU, 5 apr – Sputnik. Cetățenii Republicii Moldova care nu și-au procurat până la data de 31 martie polița de asigurare medicală obligatorie vor plăti o amendă și penalitate pentru fiecare zi de întârziere.

După data de 31 martie, persoanele care nu s-au asigurat în mod individual în termenul stabilit de legislaţie vor achita prima AOAM în mărime integrală, penalitatea de întârziere de 0,1% din prima de asigurare pentru fiecare zi de întârziere şi amenda de la 15 la 33 de unităţi convenţionale, iar activarea poliţei va avea loc peste şapte zile din momentul achitării.

Astfel, amenda pentru neprocurarea poliției medicale va varia între 750 și 1650 de lei. Totodată, penalitatea pentru fiecare zi va fi de 4,05 lei. Pentru o lună de întârziere penalitatea va fi de 121 de lei, pentru jumătate de an – 730 de lei, iar pentru un an – 1478 de lei.

Polita medicina - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Penalitate și amendă pentru moldovenii care nu-și procură polița medicală

Totodată, după 31 martie, persoanele fizice care fac dovada aflării peste hotarele Republicii Moldova pentru cel puţin 183 de zile calendaristice pe parcursul anului bugetar vor achita integral prima AOAM în sumă fixă, fără penalitate şi amendă, iar statutul de asigurat va fi activat din data achitării.

Potrivit datelor prezentate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, până la 31 martie, aproape 46 de mii de cetăţeni au achitat prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă. Cei mai mulţi dintre plătitori, 29,5 mii, au beneficiat de reducere în proporţie de 50 la sută din valoarea primei. Este vorba despre fondatorii de întreprinderi individuale, arendaşii, arendatorii, deţinătorii de patentă, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern.

Alte aproape 15,5 mii de persoane, proprietari de teren agricol, au achitat prima cu reducere de 75%.

Un număr total de peste 800 de notari publici, executori judecătoreşti, avocaţi şi mediatori neangajaţi au achitat prima în mărime integrală.

Costul poliție de asigurare medicală în Moldova este de 4056 de lei.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0