Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Penalitate și amendă pentru moldovenii care nu-și procură polița medicală

© Sputnik / Мирослав РотарьPolita medicina
Polita medicina - Sputnik Moldova
Abonare
Mai sunt zece zile în care persoanele care se asigură în mod individual își pot procura polița medicală la jumătate de preț

CHIȘINĂU, 21 mart – Sputnik. Persoanele care se asigură în mod individual mai au la dispoziție zece zile pentru a achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) în sumă fixă cu reduceri. Până pe 31 martie, polița medicală se vinde cu o reducere de 50 şi 75 la sută.

Doctor measuring patient's blood pressure - Sputnik Moldova
Republica Moldova
IPRE propune recompensarea celor care nu au folosit polița medicală

Proprietarii de teren agricol beneficiază de reduceri de 75 la sută şi vor achita pentru primă 1014 lei, dacă o vor procura până la sfârșitul lunii martie. 

Fondatorii  de întreprinderi individuale, deţinătorii de patentă, arendaşii, arendatorii, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern achită 2028 lei, ceea ce reprezintă 50 la sută din prima de asigurare medicală. 

Pentru achitarea primei AOAM în sumă fixă, cetăţenii urmează să se adreseze la oficiile “Poşta Moldovei” sau la serviciile teritoriale de relaţii cu beneficiarii ale CNAM. 

După 31 martie, persoanele care nu s-au asigurat în termenul stabilit de legislaţie vor plăti prima AOAM în mărime integrală, 4056 de lei, cu amendă şi penalitate, iar statutul de asigurat va fi activat după şapte zile din momentul achitării. Persoanele aflate peste hotarele ţării mai mult de 183 de zile vor achita prima, de asemenea, integral după această dată, fără penalitate şi amendă, cu activarea statutului de asigurat din prima zi de plată.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0