Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chirtoacă dă milioane celui care va oferi un teren pentru depozitarea gunoiului

© Sputnik / Evghenii PanasencoBani
Bani - Sputnik Moldova
Abonare
Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat că și o persoană fizică poate pretinde cele 10 milioane de lei pe care este gata să le ofere pentru amenajarea unei rampe de gunoi în Capitală.

CHIȘINĂU, 4 apr — Sputnik. Luni, după ședința serviciilor municipale, primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, a spus că administrația locală este gata să ofere 10 milioane de lei oricărei persoane care va propune un loc pentru depozitarea gunoiului din Chișinău.

Problema depozitării deșeurilor a apărut după ce locuitorii comunei Bubuieci, unde la ora actuală este transportat gunoiul din Chișinău, au organizat acțiuni de protest în câteva rânduri, blocând accesul spre rampa de gunoi. Începând cu anul 2011, locuitorii comunei Bubuieci cer autorităților Capitalei să închidă groapa de gunoi care se află doar la 800 metri de această localitate.

Primarul de Țânțăreni, Ina Pașcan, supărată foc pe Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Video
Primarul de Țânțăreni îl face praf pe Chirtoacă: să facă gunoiște la el în sat

În acest răstimp suprafața rampei de gunoi s-a extins până la 30 hectare. Rampa are deja și un relief specific: deșeurile aruncate au format grămezi enorme care, de la distanță, seamănă cu niște munți.

„Un nou loc în afara Chișinăului poate fi găsit numai împreună cu Ministerul Mediului, efectuând o analiză a zonei centrale a țării. Este vorba de o gunoiște regională pentru 5 — 6 raioane. Doar atunci când se vor încheia toate etapele acestui studiu, va putea fi desemnat locul pentru depozitarea temporară a deșeurilor, înainte de a începe să fie realizat proiectul european pentru Moldova", a spus Chirtoacă.

Primarul a precizat că acum se examinează câteva locuri, însă deocamdată nimic nu este clar, de aceea nu are rost să fie numite.

Мусор - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Lângă Chișinău va fi amplasată o groapă de gunoi ce se va întinde pe 7 hectare

„Noi alocăm 10 milioane de lei acelei administrații locale care va fi gata să propună un teren în acest scop. Însă nu doar autorităților locale, ci oricărui proprietar privat, fie persoană fizică sau juridică. Această cifră nu este luată din pod, noi avem un contract semnat cu primăria Țânțăreni în anul 2013 în care este indicată suma de 16,5 lei pentru o tonă de gunoi. Plus trei milioane de lei pentru arendarea suprafeței de 25 hectare", a precizat Chirtoacă.   

Primarul a adăugat că, în pofida condițiilor propuse de Primărie, administrația din Țânțăreni nu le-a acceptat. Totodată, Chirtoacă este sigur că rampa e gunoi nu poate provoca niciun fel de probleme localnicilor.

„Ei au mai multe probleme din cauza gropilor de gunoi neautorizate în localitatea lor, din cauza deșeurilor care se scurg în fântâni. Iar această rampă se află la distanța de șapte kilometri și de acolo nimic nu pătrunde în sol. În lumea întreagă, gunoiul este o sursă de bani, dacă o amenajezi la standarde europene, iar noi propunem să facem anume acest lucru cu ajutorul investițiilor de 14 milioane de euro, ceea ce va soluționa problema și va adune profit", a spus primarul.

În același timp edilul a declarat că Primăria va trebui să renunțe la realizarea altor proiecte, ca să aloce bani din buget pentru rampa de depozitare a gunoiului. Chirtoacă nu a precizat despre care proiecte este vorba, spunând că acum se face o analiză.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0