Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

A murit regizorul Mihail Calic, autorul filmului „Omul merge după soare"

© Sputnik / Галина Кмит / Accesați arhiva multimediaМихаил Калик
Михаил Калик - Sputnik Moldova
Abonare
Calic a regizat filme de referință în istoria cinematografiei moldovenești: „Omul merge după soare", " „Baladă haiducească", "Cântec de leagăn", "A iubi"

CHIȘINĂU, 3 apr — Sputnik. Regizorul Mihail Calic, s-a stins din viață în Israel, la vârsta de 90 de ani, a anunțat luni fiica cineastului, Iulia.

"Tata a murit pe data de 31 martie, iar pe 1 aprilie l-am înmormântat în Israel, la Ierusalim", le-a spus Iulia jurnaliștilor, adăugând că Mihail Calic a fost grav bolnav în ultima perioadă.

Regizorul s-a născut la Arhanghelsk, Rusia, în familia actorului teatrului evreiesc, unul dintre întemeietorii teatrului tineretului muncitoresc din Arhanghelsk, Naum Calic. A studiat la Institutul de Stat de Artă Cinematografică (VGIK), cursul lui Grigori Aleksandrov.

ședința primăriei заседание примэрии - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chișinăul va rămâne fără un cinematograf

În 1951, Calic, împreună cu alți câțiva colegi de facultate, a fost arestat, fiind acuzat de propagandă antisovietică şi activitate teroristă, și condamnat la douăzeci de ani de muncă silnică în lagăre. A fost deţinut în mai multor închisori şi lagăre, inclusiv Lefortovo şi Ozerlag.

După ce a fost reabilitat și eliberat, și-a continuat studiile, absolvind în 1958 cursurile de regie. Este considerat întemeietorul genului romantic în cinematografia moldovenească. A realizat la studioul „Moldova-film" patru filme de lung metraj: „Baladă haiducească" — în 1958, „Cîntec de leagăn"- 1960; „Omul merge după soare" — 1961 — scenariul în colaborare cu V. Gagiu şi filmul „A iubi" — 1968.

În 1971 a emigrat în Israel, locuind de atunci la Ierusalim. A continuat să muncească și acolo, ultimul film regizat de Calic fiind pelicula „Şi vântul se întoarce…", care este una autobiografică.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0