Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cui vor aparţine resursele acvatice din Găgăuzia

© Sputnik / Yana ZaharovaДикие утки в озере столичного парка на Рышкановке
Дикие утки в озере столичного парка на Рышкановке - Sputnik Moldova
Abonare
Obiectivele acvatice din Găgăuzia ar putea fi transmise în subordinea autorităților locale sau a conducerii autonomiei

CHIŞINĂU, 3 apr — Sputnik. Autoritățile autonomiei Găgăuze s-au adresat agenției Apele Moldovei cu solicitarea de a le fi transmise în subordine obiectivele acvatice aflate pe teritoriul regiunii, comunică gagauzinfo.md.

În cadrul unei întâlniri cu primarii și conducerea Găgăuziei, ministrul mediului, Valeriu Munteanu, a declarat că această doleanţă va fi satisfăcută, astfel că resursele acvatice din Găgăuzia vor fi transmise în subordinea autorităților locale sau a conducerii autonomiei.

Водохранилище Гидигич -Ghidicghici - Sputnik Moldova
Digul periculos sau cât de curând lacul Ghidighici va inunda Chișinăul

Solicitarea a fost condiţionată de faptul că, în prezent, nu este întotdeauna clar cui sunt subordonate obiectivele acvatice. Această incertitudine afectează în mod negativ dezvoltarea și starea ecologică a resurselor acvatice, a menționat șeful direcției agricultură și complex agroindustrial din Găgăuzia, Alexandr Chendighelean.

Din punct de vedere juridic, cele mai mari obiective acvatice din țară sunt subordonate agenției Apele Moldovei. O mulțime de iazuri și bazine acvatice din Republica Moldova sau nu aparțin nimănui, sau se află în proprietate privată, a menționat ministrul mediului, Valeriu Munteanu.

În acest context, prin hotărârea Guvernului, majoritatea obiectivelor acvatice vor fi transmise autorităților locale sau autorităților regionale, a adăugat ministrul.

"Am dat dispozițiile necesare și până la sfârșitul acestei săptămâni va exista o hotărâre de Guvern, conform căreia, din cele 39 de lacuri, vom lăsa în proprietatea statului doar două. Restul vor reveni în proprietatea administrațiilor publice locale", a subliniat Munteanu.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0